Predstavljanje knjige GOSTOPRIMSTVA, Gorana Korunovića

11.05.2011, 15:32.
blank-image

Učestvuju Dejan Matić, Bojan Vasić i autor

Nakon nekoliko zapaženih pesničkih ciklusa i ogleda u periodici, pesnik i esejista Goran Korunović se već sa svojom prvom knjigom Gostoprimstva najavljuje kao istaknuti predstavnik nove generacije u srpskoj poeziji. Od uvodnih stihova: uvodim sebe u život mrtvih// znam da postoji utihnuli grad/ sa prostranim parkom na ušću reka/ mirnim poput zimskog kalemegdana, pred nama se otvara jedan nesvakidašnji pesnički svet. To je svet mrtvih, smešten odmah pored našeg sveta, ali ne svakome dostupan: već ukoliko budeš dovoljno strpljiv/ i ne dopustiš da sve što život nosi/ bude bitnije od tebe samog// imaćeš strpljenja za odmor/ u gradu koji nije mnogo drugačiji od ovog// osim što u njemu/ umesto nas živih/ rade dišu i postoje/ jedino mrtvi.
Poema Gostoprimstva tako koketira sa lirskom fantastikom, ali je u osnovi reč o proširenoj pesničkoj paraboli i emocionalno naglašenijem svedočanstvu o ljudskoj prolaznosti. Svesno očišćena od bilo koje vrste dnevnog ili kratkoročnog angažmana, ova poema, takođe, podseća i na mogućnost ljudske radosti, na sreću življenja u svetu koji pred našim očima postaje sve apstraktniji, sve dalji, kao što insistira na tome da je ljudski osećati, plakati i radovati se, uprkos teretu dnevnih poslova i medijski atraktivnim temama.

Korunovićevu knjigu karakteriše i savršena pesnička koncentracija, odsustvo stilskih i poetičkih padova i iskliznuća, koje često postoji u debitantskim knjigama. Otuda se Gostoprimstva, već sada, mogu mirne duše svrstati u red najznačajnijih pesničkih knjiga za ovu godinu.

 

Loading...