6.Београдска интернационална недеља архитектуре – БИНА 2011: ОДРЖИВО/НЕОДРЖИВО

05.05.2011, 16:30.
blank-image

Како унапредити пројектовање у сложеним економским и политичким условима, квалитетну и еколошку изградњу и њену исплативост, приступачно становање, стандардизацију пословних објеката, јавне конкурсе и рационално трошење јавних фондова, ревитализацију и адаптацију старих објеката и њихову заштиту од пропадања? Како подстицати одговорну архитектонску културу која ће бити носилац прогресивних друштвених кретања, критичког обликовања свакодневнице и модерног идентитета?

ОДРЖИВО / НЕОДРЖИВО

Програм овогодишње 6. БИНА-е ће се фокусирати на одрживој архитектури која уважава све аспекте друштвеног контекста, а не само естетски и технолошки квалитет /смањење загадјења, рационално коришћење природних ресурса, али и задовољавање потреба савременог човека/.
Друштвено одговорна архитектонска продукција је стога одавно престала да буде само уска брига струке. Интердисциплинарни приступ, као главна карактеристика савремене архитектуре, одражава се и кроз 40-так програма шестог издања БИНА-е.

Основни тематски оквир чини регионални истраживачки пројекат Недовршене модернизације: Измедју утопије и прагматизма, који сагледава однос архитектуре и урбанизма према моделу социјалистичке модернизације. Пројекат ће представити његови аутори Владимир Кулић / Флорида Атлантиц Университy / и Мароје Мрдуљаш/ Архитектонски факултет Загреб/, а своју интерпретацију социјализма након 2 деценије понудиће критичари и теоретичари модерне архитектуре и културе: Љиљана Благојевић, Борис Гројс и Андреас Руби /Немачка/, Белгијанка Хилде Хејнен.

Филмски програм у Дворани Културног центра прати пројекције 11 остварења југословенске кинематографије снимљених од 1950. до 1973. Филмови Ж. Павловића, Р.Л.Дјукића, Д. Макавејева, П.Ђорђевића, О. Глушчевића, В.Булајића, В. Мимице, М. Антића…указују на теме и субјекте процеса модернизације друштва и отпоре тим истим процесима. Публика ће бити у прилици да види и четири филма о просторном планирању са француског фестивала Имаге де вилле.

На програму су и предавања о савременој архитектури у Србији, региону и Европи, дебате са истакнутим европским и домаћим стручњацима. Норвежанка Биргит Рустен упознаће публику са својом верзијом стварања здравих урбаних подручја, тзв зелених кућа. Недостатак природних ресурса прави је изазов за нове стратегије холанских неимара који истрајавају у проналажењу одрживог дизајна за одрживу будућност.Њих ће на БИНА-и представити Јан Јонгерт из бироа Арцхтецтен 2012. О нужности ауторског израза у захтевним потребама компанија за корпоративним дизајном, даће Горан Војводић, прошлогодишњи добитник Велике награде Савеза архитеката Србије за животно дело. Атрактивности манифестације допринеће учешће великог европског градитеља Бориса Подреке и његово излагање о новим зградама музеја у средњој Европи. Гост БИНА-е је и аустријски архитекта Волфганг Чапелер, домаћој јавности познат као победник на прошлогодишњем светском конкурсу будућег Центра за промоцију науке у Блоку 39 на Новом Београду
Београдску интернационалну недељу архитектуре прате бројне изложбе. Публика ће видети награђене радове са најзначајнијих домаћих архитектонских и урбанистичких конкурса; по први пут , монографску изложбу посвећену великану српског градитељства Богдану Богдановићу; домете осам младих архитектонских студија у Србији; архитектуру војводјанских градова у 20. веку у контексту друштвених и идеолошких промена у Европи и Војводини; панораму савремене босанско-херцеговачке архитектуре у последњих 15 година; архитектуру постсоцијализма у новонасталим државама југоисточне Европе; поставку која ће се бавити феноменом боје у архитектури; фотографије модерне и пост-модерне архитектуре бивше Југославије; филмске плакате 60-тих година прошлог века који су најављивали филмове у Музеју Кинотеке итд.
БИНА ће се бавити и одрживим становањем Рома, шетаће са грађанима кроз архитектуру Београда, а најмлађима ће, посредством игроликих радионица пружити прилику да дају своје виђење појмова одрживог/неодрживог.
Све то у Културном центру Београда, изложбеним просторима Музеја града Београда, Музеју историје Југославије, Кући Легата, галеријама Озоне и Еуроцентар, Општини Стари град, Центру за културну деконтаминацију…

www.bina.rs
Организатори: Друштво архитеката Београда и Културни центар Београда.

Loading...