ALTER IMAGO, Тахир Лушић, Нада Алавања, Владимир Николић и Милета Продановић

12.11.2012-31.12, 20:23.
blank-image

Ова изложба је још једна прилика да се подсетимо на стваралаштво аутора из круга најмлађе генерације београдских уметника, представника Нове слике 80-тих.
Уметничка група Алтер Имаго основана је 1980. у Београду.

Тахир Лушић (1949), Нада Алавања (1952) и Владимир Николић (1952-2007) – студенти историје уметности – после индивидуалних искустава са разним wас-ист-кунст анализама у Студентском културном центру седамдесетих година прошлог века, после узбудљивих визуелних и А4 експеримената у тамошњој Ликовној радионици, после бројних разговора и написаних изјава, после многих прочитаних књига и текстова… окупљају се око идеје друге слике односно новог призора. Милета Продановић (1959) им се придружује 1982 – студент сликарства са сличним иконокластичким искуством у СКЦ-у – и до 1985/6. Алтер Имаго ће „деловати“ не само на београдској већ и на свеукупној југословенској уметничкој сцени.
Њихова „нова слика“ је концептуална; њихово сликарство је „учено“ – Алтер Имаго „зна“ историју уметности; њихов „нови призор“ је и фрагмент (решетка) и тоталитет (просторна инсталација); они су и индивидуалци и чланови групе.

Епохални обрат с почетка осамдесетих у којем су Тахир Лушић, Нада Алавања, Владимир Николић ( и Милета Продановић појединачно и као члан групе Алтер Имаго) активно учествовали се назива постмодерном, новим таласом, новом сликом, новим призором итд, а оно што је ту било ново јесте снажно и артикулисано (показаће се коју годину касније, нажалост, и веома мањинско) осећање да сви имамо право на разлику – право на Другост! Право да сопствене животе – оно што јесмо, мислимо и радимо – извучемо из жрвња модернистичких и племенских дихотомија оригинално-еклектичко, боље-горе, лепо-ружно, важно-неважно, наше-страно…

Нада Алавања (Београд,1952) је дипломирала на Филозофском факултету (Група за историју уметности) у Београду. Једна од оснивача уметничке групе Алтер имаго са Тахиром Лушићем и Владимиром Николићем. Награда за сликарство на Бијеналу младих, Ријека 1983. и Ликовне јесени, Сомбор 1983. Од 1992. живи и ради у Дизелдорфу, Немачка.
Тахир Лушић (Ријека, 1949)је студирао историју уметности и архитектуру у Београду. Један од оснивача уметничке групе Алтер имаго са Надом Алавањом и Владимиром Николићем. Живи и ради у Дизелдорфу, Немачка.
Владимир Николић (1952-2007) је студирао историју уметности на Филозофском факултету у Београду. Од 1977. до 1980. био је члан групе 143. Један од оснивача уметничке групе Алтер имаго у оквиру које делује од 1981-1985. Од 1985. ради као самостални уметник. Члан Улус-а од 1984. Добитник награде за сликарство у оквиру Ликовне јесени, Сомбор 1984.
Милета Продановић (Београд,1959) је дипломирао и докторираоо на Факултету ликовних уметности (Одсек за сликарство) у Београду. Од 1982 до 1985. члан групе Алтер имаго. Специјализација у Лондону на Роyал Цоллеге оф Артс 1989-1990. Од 1998. ради као професор на Одсеку за сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду. Живи и ради у Београду.

Изложени и репродуковани радови су власништво Колекције Трајковић.
©2012 Фондација “Колекција Трајковић”

Колекција Трајковић је приватна уметничка збирка ликовних дела друге половине 20. века и првих десет година 21. века. Колекција садржи слике, скулптуре, радове на папиру, фотографије, видео и звучне записе преко стопедесет аутора. Осим традиционалних уметничких пракси (сликарство, скулптура, цртеж, графика) у Колекцији су заступљени и радови радикалних, нових уметничких пракси друге половине 20. века. Значајан део колекције чини и обимна литература и документација о времену и уметницима чији радови се налазе у колекцији.

Loading...