NE/VIDLJIVI GRAD, premijera filma DAH teatra

26.11.2012, 13:25.
blank-image

Центар за позоришна истраживања ДАХ Театар – прва организација из Србије координатор пројекта у оквиру програма Европске уније “Култура 2007-2013”
Пилот пројекат Не/Видљиви град започео је свој циклус 2005. у Београду са циљем да мултиетничку структуру градова и богатство различитих етничких култура учини што видљивијом. Пројекат Не/Видиљви град састоји се од представа у аутобусима градског превоза које „причају“ мултиетничку историју градова, културних размена и дебата о међуетничкој толеранцији. Године 2007. пројекат се шири на подручје целе Србије, те се представе играју у Нишу, Врању, Лесковцу, Инђији и Суботици. Не/Видљиви град је 2008. најавио Интернационални фестивал алтернативног и новог театра – ИНФАНТ (Нови Сад) и гостовао у Норвешкој у продукцији Гренланд фри театра, у оквиру пројекта „Сенсе оф Плаце“ који се бави историјом тог дела Норвешке.
Године 2009. пројекат је добио награду ЕРСТЕ Фондације за социјалне интеграције.
Ширењем демократизације расте и потреба за толеранцијом. Године 2011. ДАХ Театар у сарадњи са Театром ОМ (Данска), организацијом АртМедиа (Македонија), Продигал Театром (Велика Британија), и асоцијацијом Воиx Полyпхониqуес (Француска) желео је да допринесе нормализацији односа различитих етничких заједница широм Европе и да допринесе развоју једног цивилног друштва које се заснива на толеранцији.
Године 2012. пројекат је успешно реализован, а документарно-уметнички филм о пројекту ће то и приказати.
Пројекат је подржан од стране Европске уније, Министарства културе и информисања Републике Србије и Фонда за отворено друштво.

Loading...