Историја свакодневице, избор из колекције Зорана Тртице

18.06.2013-01.03, 14:41.
blank-image

Фотографи и фото-атељеи у Београду до Другог светског рата

О књизи
Историја свакодневице: Фотографи и фото-атељеи у Београду до Другог светског рата представља колекцију фотографија, коју су за едицију „Фото Артгет – Монографије 5½“ Културног центра Београда, приредили Владимир Перић и Зоран Тртица. Фотографије биране управо из колекције ЗоранаТртице нису дате строгим хронолошким редом, већ оквирно по деценијама у којима су фотографи и атељеи радили. Фотографије су биране са жељом да дочарају свакодневицу и укус Београђана у другој половини XИX века па све до краја прве половине XX века, тачније од седме деценије деветнаестог века до почетка Другог светског рата. Значајне личности наше политичке и културне историје нису посебно издвојене, јер је акценат пре свега на грађанину и његовом свакодневном животу, на одабиру оних тренута како је је желео да око камере забележи.

„Грађани имају потребу да на фотографију забележе све важне догађаје у свом животу – веридбу, венчање, рођење, завршетак школовања, одлазак у војску, породичне и религиозне светковине и све другошто сматрају значајним. Највише је сачувано фотографија са венчања, јер је то један од најзначајнијих тренутака у животу човека, када он постаје самосталан и одговоран породици и друштву. Велики број грађана је на фотографијама у војним и цивилним униформама, с медаљама и статусним симболима које су поседовали. Пажљивим посматрањем можемо да уочимо и различите утицаје на естетику и укус наших предака. Поред старе српске грађанске ношње, на фотографијама доминира западноевропска грађанска одећа: примећује се велики утицај Беча, мада и уплив других модних центара, попут Париза и Будимпеште.

Период с краја XИX и почетка XX века карактерише и мода сакупљања фотографију владајуће династије, породице и пријатеља. Фотографије су чуване у богато украшеним албумима. Грађанска породица која је држала до свог статуса сакупљала је и фотографију владалаца, јавних личности из света политике и културе. Захваљујући овом обичају, у породичним албумима је сачуван значајан број њихових фотографија.“
Одломак из текста Зорана Тртице

Едиција Фото Артгет – Монографије 5½ проистекла је из програма специјализоване фотографске галерије „Артгет” Културног центра Београда који сваке године уређује други уметнички директор.
Ова едиција представља по једног аутора или један фотографски пројекат са наше сцене које су уметнички директори изабрали из свог програма.

Зоран Тртица сакупља, проучава и архивира фотографију преко тридесет година. Објављене фотографије београдских фотографа и фото-атељеа до Другог светског рата само су део његове обимне и разноврсне колекције, која садржи и богату збирку фотографија из Првог светског рата. Прву изложбу фотографија из своје колекције под називом Историја свакодневице организовао у Галерији Артгет Културног центра Београда 2009. године.

Владимир Перић, мултимедијални уметника, фотограф и стручни сарадник на Факултету примењених уметности Универзитета уметности у Београду, био је уметнички директор Галерије Артгет 2009. године.

 

Избор фотографија: Владимир Перић и Зоран Тртица
Текст: Зоран Тртица
Превод на енглески: Славица Милетић
Уредница: Весна Даниловић
Опрема: КоанСтудио

Издавач: Културни центар Београда, 2006.
ИСБН 978-86-7996-105-1
Језик: српски и енглески
Мек повез, 66 страна, 116 фотографија
Формат: 22 x 22 цм
Цена: 490 динара
Продаја: Културни центар Београда и мрежа књижара у Београду и Србији

Дистрибутер: Круг Цоммерце, тел. +381 (0)11 3039266 и 2401433, е-маил: krug.avala@sbb.rs

Loading...