10. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“ – СМИЉКА ИСАКОВИЋ

13.11.2013, 19:30.
blank-image

На свечаном отварању јубиларног фестивала „Чембало, жива уметност“ наступиће наша чембалисткиња Смиљка Исаковић, гудачки квартет „Арс“ и перкусиониста Андрија Сагић изводећи концерт под називом Галантна Шпанија.

Програм:
Луигђи Бокерини
Варијације на тему Повлачење ноћне страже у Мадриду

Хозе Ферер Белтран
Соната бр. 2

Доменико Скарлати
Фанданго

Антонио Солер
Соната Toccata Fantasia

Соната у де–молу

Фанданго

Квинтет са облигатним чембалом бр. 3 у Г-дуру
Allegretto
Largo
Allegro Pastorile
Andantino grazioso
Allegro subito

Биографије:
Др Смиљка Љ. Исаковић, пијанисткиња, чембалисткиња, педагог, публицисткиња, коју инострана критика назива “Краљицом чембала” и “Првом Дамом чембала”, магистрирала је два инструмента – клавир на Конзерваторијуму “Чајковски” у Москви и чембало на Краљевском Конзерваторијуму у Мадриду. Специјализовала је чембало у Венецији, Билбаоу, Сантјагу де Компостели и Гранади. Докторирала је у области менаџмента у уметности. Наступала је широм Европе, у САД-у, Јужној Америци, на Исланду, као и на Куби, увек са одличним критикама. У бившој Југославији је редовно свирала на свим великим фестивалима, а сада и широм Србије, носећи своје чембало. Снимила је неколико носача звука, а њени аудиовизуелни снимци налазе се у медијским кућама у земљи и иностранству. Смиљка Исаковић је званични експерт Извршне Агенције Европске Уније (ЕАЦЕА) за области културе, едукације и аудиовизуелних медија.
Смиљка Исаковић паралелно пише текстове за различите медије. Од преко 700 критика и текстова објављене су три књиге (Прометеј, Службени гласник, РТС). Увршћена је у „Интернатионал Wхо ис Wхо ин Мусиц” (Кембриџ), а од стране Америчког биографског института (АБИ) ушла је у „5000 личности света“ као „Прва Дама чембала“. Такође се налази у „Ко је ко у Србији“ и међународној Енциклопедији чембалиста и оргуљаша (Санкт Петербург). Године 1997. додељена јој је престижна међународна Масарикова награда за уметност, коју је пре ње за музику добио Лучиано Павароти. Признање „Међународни музичар 2003.“ добила је у Кембриџу, а 2005. године Златну значку Културно-просветне заједнице Србије, за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе.

Гудачки квартет Арс основан је пре тринаест година у Београду. Чине га еминентни домаћи музичари, који су у овај ансамбл уградили најфинију музичку естетику и обагатили га својим разноликим музичким интересовањима. Тако, репертоар овог квартета је изузезетно широк, обухвата дела од барока па све до данашњих дана, а његова изражајна потреба изузетно еластична, због чега овај квартет често прераста у квинтет, са још једним чланом као солистом. Квартет је са великим успехом наступао у свим реномираним салама широм земље, потпуно задовољивши укусе музичке елите, али и шире музичке јавности. Квартет Арс чине Мадлен Стокић Васиљевић, Владимир Васиљевић, Милија Бранковић и Небојша Јанковић.

Андрија Сагић је мултиинструменталиста и композитор. Студирао је филозофију у Београду, специјализирајући естетику и филозофију средњег века. Истражује различите технике свирања средњовековних и оријенталних перкусија (томбак, рик, бендир…). Посебну пажњу посвећује вокалној пракси средњег века у Питагорином музичком систему. Ово интересовање проширује на истраживање микротоналне музике од антике до савремене музике. Снимао је за архиву Радио Београда, сарађивао са „Атељеом 212“, Народним позориштем и Позориштем на Теразијама. Оснивач је и уметнички руководилац средњовековног ансамбла „Лудус Мусицус“ и ансамбла за експерименталну музику „Рој Трешања“. Са чембалисткињом Смиљком Исаковић, кроз бројне наступе, обнавља извођачку праксу старих камерних састава.
Делује као слободни ументик. Члан је УМУС-а.

Loading...