JUŽNO OD GRANICE, projekcija filma i razgovor sa Tarikom Alijem

25.09.2013, 11:04.
blank-image

Prateći filmski program 58. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga: Prostori slobode, u saradnji sa festivalom Slobodna zona i IK Laguna
Kulturni centar Beograda u saradnji sa Beogradskim sajmom knjiga, filmskim festivalom Slobodna zona i izdavačkom kućom Laguna 25. oktobra u 20 časova prikazuje film Južno od granice, u kome trostruki oskarovac Stoun putuje kroz pet zemalja Latinske Amerike i intervjuiše sedam predsednika. Film istražuje latino-američke društvene i političke pokrete i ukazuje na pogrešne medijske interpretacije ovog podneblja.
Nakon projekcije biće upriličen i razgovar sa ko-scenaristom filma Tarikom Alijem, čuvenim piscem, pronicljivim posmatračem istorije i savremene kulture, za koga nijedna tema nije tabu i za koga ne postoji istina koja se ne dovodi u pitanje.

Razgovor sa Alijem o tome kako zapadne demokratije vide Južnu Ameriku vodiće filozof i publicista Srećko Horvat.

Biografija:
Pisac, novinar i sineasta, urednik časopisa New Left Review Tarik Ali, rođen je u pakistanskom gradu Lahore 1943. godine. U to doba grad je bio pod britanskom upravom u sastavu Indije, a tek 1947. će postati deo Pakistana. Alijevi opozicioni stavovi prema pakistanskoj diktaturi doprineli su da tokom šezdesetih godina pronađe stalni egzil u Velikoj Britaniji.

Obrazovanje je stekao na Oksfordskom univerzitetu, gde je završio studije politike, filozofije, ekonomije i u vreme studija istakao se kao oštar protivnik rata u Vijetnamu. Danas je Ali jedan od najznačajnijih levo orijentisanih intelektualaca, dugogodišnji politički aktivista, koga, kada je reč o radikalnim pogledima na bliskoistočne i centralnoazijske krize, često pominju uz Noama Čomskog i Edvarda Saida.

Tarik Ali važio je šezdesetih godina za ikonu studentskih protesta širom sveta, njegov glas bio je protiv kolonijalne politike. Ali je pripadao posleratnoj generaciji mladih ljudi koja je sanjala da izgradi bolji svet. Sredinom šezdesetih Ali je radio za Mirovnu fondaciju Bertrand Rasel. Svedoci tog doba pamte njegove tekstove iz Kambodže, Severnog Vijetnama, Bolivije, Palestine. Godine 1968. predvodio je studente u Londonu – trideset godina kasnije o tome će napisati knjigu 1968: Marching In The Streets.

Na srpskom jeziku izdavačka kuća Laguna objavila je njegov ciklus od 5 romana Islamski kvintet, koji je dobio početkom 2010. nagradu Granadillo 2010, koju dodeljuje Kulturni festival španskog grada Granade.

Loading...