ЈУЖНО ОД ГРАНИЦЕ, пројекција филма и разговор са Тариком Алијем

25.09.2013, 11:04.
blank-image

Пратећи филмски програм 58. Међународног београдског сајма књига: Простори слободе, у сарадњи са фестивалом Слободна зона и ИК Лагуна
Културни центар Београда у сарадњи са Београдским сајмом књига, филмским фестивалом Слободна зона и издавачком кућом Лагуна 25. октобра у 20 часова приказује филм Јужно од границе, у коме троструки оскаровац Стоун путује кроз пет земаља Латинске Америке и интервјуише седам председника. Филм истражује латино-америчке друштвене и политичке покрете и указује на погрешне медијске интерпретације овог поднебља.
Након пројекције биће уприличен и разговар са ко-сценаристом филма Тариком Алијем, чувеним писцем, проницљивим посматрачем историје и савремене културе, за кога ниједна тема није табу и за кога не постоји истина која се не доводи у питање.

Разговор са Алијем о томе како западне демократије виде Јужну Америку водиће филозоф и публициста Срећко Хорват.

Биографија:
Писац, новинар и синеаста, уредник часописа Неw Лефт Ревиеw Тарик Али, рођен је у пакистанском граду Лахоре 1943. године. У то доба град је био под британском управом у саставу Индије, а тек 1947. ће постати део Пакистана. Алијеви опозициони ставови према пакистанској диктатури допринели су да током шездесетих година пронађе стални егзил у Великој Британији.

Образовање је стекао на Оксфордском универзитету, где је завршио студије политике, филозофије, економије и у време студија истакао се као оштар противник рата у Вијетнаму. Данас је Али један од најзначајнијих лево оријентисаних интелектуалаца, дугогодишњи политички активиста, кога, када је реч о радикалним погледима на блискоисточне и централноазијске кризе, често помињу уз Ноама Чомског и Едварда Саида.

Тарик Али важио је шездесетих година за икону студентских протеста широм света, његов глас био је против колонијалне политике. Али је припадао послератној генерацији младих људи која је сањала да изгради бољи свет. Средином шездесетих Али је радио за Мировну фондацију Бертранд Расел. Сведоци тог доба памте његове текстове из Камбоџе, Северног Вијетнама, Боливије, Палестине. Године 1968. предводио је студенте у Лондону – тридесет година касније о томе ће написати књигу 1968: Марцхинг Ин Тхе Стреетс.

На српском језику издавачка кућа Лагуна објавила је његов циклус од 5 романа Исламски квинтет, који је добио почетком 2010. награду Гранадилло 2010, коју додељује Културни фестивал шпанског града Гранаде.

Loading...