DONALD VEBER, Saslušanja, fotografije

10.10.2013-23.10, 11:18.
blank-image

Po Veberovim rečima, SASLUŠANJA su projekat o mestu gde se pravda, milost, nada i očaj proizvode, kupuju, trampe i prodaju; zvučno izolovana fabrika u kojoj je istina i konačni proizvod i jedina stvar koja nikada ne napušta prostoriju.
U periodu 2004–2011, putovao sam po Rusiji i Ukrajini i fotografisao fizičke i emocionalne ruševine koje je za sobom ostavila nezaustavljiva oluja koju zovemo istorija. Upoznajući obične ljude koji su preživeli puno toga – od rata i konflikta, preko Černobilja, do pada Sovjetskog Saveza – i živeći sa njima, počeo sam da posmatram modernu državu kao primitivan, krvav, žrtveni ritual neimenovane i nekontrolisane moći.

Ovaj projekat je rezultat ličnog traganja za otkrivanjem skrivenog značenja krvavog XX veka, kroz lične susrete sa moći države. Svakom slikom sam pokušao da jednostavno prikažem policijsko saslušanje, ali istovremeno i kompleksan odnos između istine i moći. Jer istina je u ovom kontekstu stvar saučešništva, međusobnog razumevanja, ma koliko kratkotrajnog, između onih koji imaju moć i onih koji joj se moraju pokoriti. Ovaj rad isleđuje islednike.

 

DONALD VEBER (1973, Kanada) je kao slobodni fotograf fotografisao je za veliki broj međunarodnih medija na mestima kao što su Afrika, Istočna Evropa, Rusija i Južna Amerika, pre nego što se posvetio proučavanju svetske moći – načina na koji se Moć odnosi i prema gospodarima i prema žrtvama. Za projekte koji na različite načine obrađuju ovu temu, Veber je osvojio brojne nagrade, a radovi su izlagani u značajnim muzejima i galerijama. Član je fotografske agencije VII.

 

PREGLEDANJE PORTFOLIJA / PORTFOLIO REVIEW

U subotu, 12. oktobra, sa početkom u 13 sati održaće se javno pregledanje portfolija domaćih fotografa koje će voditi autor izložbe Donald Veber.

Svi zainteresovani fotografi treba da pošalju do 30 fotografija iz jedne serije, sa kratkim opisom, na imejl adresu contact@belgraderaw.com, najkasnije do 10. oktobra u 18 sati.

Donald Veber će odabrati do deset učesnika i samo odabrane kontaktirati najkasnije do petka, 11. oktobra u 18 sati.

 

Projekcija i analiza radova su javni i svi zainteresovani su dobrodošli.

Loading...