ДОНАЛД ВЕБЕР, Саслушања, фотографије

10.10.2013-23.10, 11:18.
blank-image

По Веберовим речима, САСЛУШАЊА су пројекат о месту где се правда, милост, нада и очај производе, купују, трампе и продају; звучно изолована фабрика у којој је истина и коначни производ и једина ствар која никада не напушта просторију.
У периоду 2004–2011, путовао сам по Русији и Украјини и фотографисао физичке и емоционалне рушевине које је за собом оставила незаустављива олуја коју зовемо историја. Упознајући обичне људе који су преживели пуно тога – од рата и конфликта, преко Чернобиља, до пада Совјетског Савеза – и живећи са њима, почео сам да посматрам модерну државу као примитиван, крвав, жртвени ритуал неименоване и неконтролисане моћи.

Овај пројекат је резултат личног трагања за откривањем скривеног значења крвавог XX века, кроз личне сусрете са моћи државе. Сваком сликом сам покушао да једноставно прикажем полицијско саслушање, али истовремено и комплексан однос између истине и моћи. Јер истина је у овом контексту ствар саучешништва, међусобног разумевања, ма колико краткотрајног, између оних који имају моћ и оних који јој се морају покорити. Овај рад ислеђује иследнике.

 

ДОНАЛД ВЕБЕР (1973, Канада) је као слободни фотограф фотографисао је за велики број међународних медија на местима као што су Африка, Источна Европа, Русија и Јужна Америка, пре него што се посветио проучавању светске моћи – начина на који се Моћ односи и према господарима и према жртвама. За пројекте који на различите начине обрађују ову тему, Вебер је освојио бројне награде, а радови су излагани у значајним музејима и галеријама. Члан је фотографске агенције ВИИ.

 

ПРЕГЛЕДАЊЕ ПОРТФОЛИЈА / ПОРТФОЛИО РЕВИЕW

У суботу, 12. октобра, са почетком у 13 сати одржаће се јавно прегледање портфолија домаћих фотографа које ће водити аутор изложбе Доналд Вебер.

Сви заинтересовани фотографи треба да пошаљу до 30 фотографија из једне серије, са кратким описом, на имејл адресу цонтацт@белградераw.цом, најкасније до 10. октобра у 18 сати.

Доналд Вебер ће одабрати до десет учесника и само одабране контактирати најкасније до петка, 11. октобра у 18 сати.

 

Пројекција и анализа радова су јавни и сви заинтересовани су добродошли.

Loading...