blank-image

На концерту у Свечаној сали Скупштине града представиће нам се сопран Ана Цветковић-Стојнић и пијаниста Владимир Стојнић.

Програм:
Рихард Штраус                
Осам песама Letzte Blätter, oп. 10
Zueignung
Nichts
Die Nacht
Die Georgine
Geduld
Die Verschwiegenen
Die Zeitlose
Allerseelen
Ана Цветковић-Стојнић, сопран
Владимир Стојнић, уметничка сарадња

Роберт Шуман  
Waldszenen Neun klavierstücke, oп. 82
Eintritt
Jäger auf der Lauer
Einsame Blumen
Verrufene Stelle
Freundliche Landschaft
Herberge
Vogel als Prophet
Jagdlied
Abschied
Владимир Стојнић, клавир

Биографије:
Ана Цветковић-Стојнић (Београду) је раскошни лирско-колоратурни сопран. Музичко образовање је започела у МШ Станислав Бинички на одсеку за виолину. Завршила је СМШ Мокрањац на одсеку за соло певање и балетску чколу Лујо Давичо на одсеку за традиционалне игре. Дипломирала је на ФМУ на Катедри за соло певање у класи проф. Анете Илић.  Специјализацију је наставила се на оперском репертоару у класи проф. Николе Мијаиловића. Током студија у Београду Катедра за соло певање је наградила престижном наградом Анита Мезетова као студенту са успешном коцертном активношћу. Мастер диплому на Одсеку за оперу је стекла на Бечком конзерваторијуму Приватном Универзитету у класи М. Пинкертона и У. Швабе. Током студија у Бечу је учествовала у различитим оперским продукцијама. Током боравка у Бечу је постала стипендиста аустријске фондације CEE Musiktheater која стипендира и промовише образовање најперспективнијих младих оперских талената у Југоисточној Европи.
Усавршавала се на мајсторским курсевима код професора међу којима су Д. ДеФајс и Ј. Хупер (САД-Немачка), Т. Цореси (Аустрија), С. Стаменковић (Немачка). Похађала је мајсторски курс барокне музике код Н. Роџерска (Берлин) и мајсторски курс Опероса са К. Хаатаја. На барокној академији у Гмундену са Р. Мамелијем.
Добитница је прве награде и Лауреата Међународног такмицења Никола Цвејић (Рума), а била је финалиста и добитница четврте награде на Интернатионалном вокалном такмичењу Ферруццио Таглиавини (Аустрија).
Професионални деби је остварила у Јапану (2011) са Opera Operetta Classical Vienna Series у улози Микаеле из Бизеове опере Кармен. У сезони 2014/15. биће члан ансамбла Coburg, државног театра у Немачкој, где ће се остварити у улогама Виолете (Верди, Травијата), Констанце (Моцарт, Отмица из Сараја), Мусете (Пучини, Боеми), Гретеле (Хумпердинкт, Ивица и Марица).
Ана Цветковић-Стојнић је активна на концертној сцени у Београду од средње школе, као члан групе Одабрани за одабране. Наступала је у значајним салама града Београда и учествовала је на свим већим камерним музичким фестивалима као што су Мокрањчеви дани, Тисин цвет, Мермерни звуци, КОМА као и Међународна трибана композитора. Као солиста је сарађивала са Симфонијским орскестром РТС-а, Војним симфонијским оркестром Станислав Бинички, Филхармонијским оркестром опере Грац, оркестром Рома Синфониетта и камерним оркестром Wernigerode.
Сарађивала је са диригентима у земљи и иностранству међу којима су Е. Мориконе, К. Полак, Ц. Пфицнер, Г. Фруман, Ф. Муратовски, Б. Суђић, Д. Матић-Маровић, С. Јовановић, П. Медаковић, А. Вујић, П. Петровић, Д. Јовановић и С. Вилић.
Као члан оперског студија Националног театра у Београду певала је улогу Кролине из Чимарозиног Тајног брака. У Краљевском позоришту на Цетињу је дебитовала у операма Орфеј и Крунисање Попеје К. Монтевердија.

Владимир Стојнић (Београд) је завршио теоретски и инструментални одсек – клавир у класи проф. Марте Шурев у МШ Јосип Славенски. Дипломирао је на ФМУ у класи проф. Јасмине Гавриловић. У току студија је освојио медаље на такмичењу Мариа Каналс у Барселони, био је финалиста такмичења Alessandro Casagrande у Тернију (Италија) и био је добитник Октобарске награде за студентска достигнућа (1986).
Као солиста је наступао у Русији, Швајцарској, Грчкој, Израелу, Словенији, Француској, Америци и другим земљама. Наступао је са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, Војним оркестром Станислав Бинички, Софијском филхармонијом и другим оркестрима. Интензивно се бави камерном музиком као клавирски сарадник гудачима, дувачима и соло-певачима. Посебно се истичу наступи са квартетима Elitta и Jazzycal где са нашим еминентним уметницима наступа у земљи и иностранству. Са квартетом Јаззyцал је учествовао је на џез фестивалу у Паризу (2004), а исте године су у организацији Југоконцерта одржали концерт у Свечаној сали Скупштине Града. Овај квартет је 2005. године у студију ФМУ снимио промотивни компакт диск и након тога је наступио на НИМУС-у у Нишу. Владимир Стојнић је у сали Сава центра уз пратњу Симфонијског оркестра РТС-а под диригентском палицом Давида Порцелана извео Рапсодију у плавом Џ. Гершвина.
Као професор клавира радио је у скоро свим већим музичким школама у Београду. Као клавирски сарадник ради 25 година у балетској школи Лујо Давичо, МШ Марко Тајчевић, МШ В. Вучковић, МШ Ј. Славенски и МШ Мокрањац. Као уметнички сарадник соло певача је радио и  на Академији лепих уметности.
За време рада у МШ Мокрањац је добиое годишњу награду УМУС-а за педагошка достигнућа младих талената. На такмичењу соло-певача Никола Цвејић (Рума) је три пута награђиван за најбољег уметничког сарадника.
Године 2001. је основао групу Одабрани за одабране посвећену промоцији младих талената у најеминентнијим салама Београда и Србије, као и иностранства. Кроз Одабране је прошло близу стотину младих уметника соло-певача, пијаниста, гудача  и дувача.
Живи и ради у Београду као самостални уметнички сарадник на Катедри за соло певање на ФМУ у Београду.

 

Loading...