БОЉЕ ЈЕ У БИОСКОПУ

19.09.2013-24.09, 12:25.
blank-image

Обележавање 50 година Дворане Културног центра

п р в и х 50 ГОДИНА
ДВОРАНЕ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА

Програм фестивала БОЉЕ ЈЕ У БИОСКОПУ

Четвртак / 19. 9.
19.00 Коктел добродошлице уз изложбу фотографија
СИНЕМАГИЈА Горанке Матић и фестивалских плаката
19.30 Свечана додела признања
Пројекција кратког експерименталног филма ПОГЛЕД ИЗ МРАКА
Пројекција документарног филма КИНООПЕРАТЕР 2063
Никола Полић (Слободна Зона Јуниор)
21.00 ДУБИНА / Дјúпиђ / Тхе Дееп (Исланд)

 

режија: Балтасар Кормáкур
сценарио: Јóн Атли Јóнассон, Балтасар Кормáкур
фотографија: Бергстеинн Бјöргúлфссон
музика: Даниел Бјарнасон, Бен Фрост
улоге: Óлафур Дарри Óлафссон, Јóханн Г. Јóханнссон,Þорбјöрг Хелга Þоргилсдóттир
награде: 11 националних флмских награда ЕДА (најбољи филм, режија, камера, мушка улога, музика, костим, монтажа, сценографија, шминка, звук, визуелни ефекти); исландски кандидат за Оскара 2012.

Дубина је осми играни филм Балтазара Кормакура, једног од најважнијих исландских редитеља, продуцената, сценариста и глумаца свих времена. Филм је заснован на истинитом догађају из 1984. године. Говори о рибару који је успео да преживи бродолом у леденом океану и постане медицински феномен. Али ово није само прича о појединцу, Дубина је филм о Исланду и Исланђанима и њиховом доживљају света који их окружује.
Недеља исландског филма, под насловом Само су чуда могућа организована је у јуну 2005. године. Гост фестивала био је исландски редитељ Дагур Кари.

Горанка Матић, историчарка уметности, фотографкиња, уредница фотографије у бројним београдским штампаним и електронским средствима јавног информисања (Време, Политика, Радио-телевизија Србије), ауторка бројних изложби и књига, дугогодишња сарадница и изнад свега пријатељица Културнг центра Београда, серијом од шест фотографија разоткрива синемагију кино-кабине ДКЦ-а старе пола века.

Изложба фестивалских плаката пружа један остврт на бројне фестивале и филмске пројекте који се већ годинама организују и одржавају у Дворани Културног центра Београда, због чега се овај биоскоп препознаје и као мали фестивалски центар.

Поглед из мрака је кратки експериментални филм о пројекционој кабини Дворане Културног центра Београда и о њеном значају за романтичарски дух Београда. Ауторке филма су Марија Момић и Марија Ђоковић, студенткиње завршних година филмске камере на Факултету драмских уметности у Београду.

Кинооператер 2063 је документарни филм у режији Николе Полића и продукцији Слободне Зоне Јуниор у коме нам кинооператер Дворане Културног центра Београда Драган Величковић, размишљајући о годинама проведеним уз филм, прича причу о једном послу, једној љубави и једном прошлом времену.

Петак / 20. 9.
19.00 ФАЛСИФИКАТОРИ / Дие Фäлсцхер / Тхе Цоунтерфеитерс (Аустрија)
режија: Стефан Рузоwитзкy
сценарио: Стефан Рузоwитзкy по књизи Адолфа Бургера „Ђавоља радионица“
фотографија: Бенедицт Неуенфелс
музика: Мариус Рухланд
улоге: Карл Марковицс, Аугуст Диехл, Девид Стриесоw,
награде: Оскар за филм ван енглеског говорног подручја; Гхент – Гранд приx; Валладолид – најбоља мушка улога

Ово је истинита прича о Саломону Соровичу, ликовном уметнику, боему и најпознатијем европском фалсификатору, кога 1939. године нацисти хапсе у Берлину и шаљу у Матхаузен, а затим у априлу 1945. године у Саксенхаузен где му наређују да са одабраном групом затвореника изведе „Операцију Бернхард“. Циљ је био да се гомиле лажних новчаница направе и убаце на енглеско и америчко тржиште да би се дестабилизовала привреда ових земаља и преокренуо ток рата.
Обе пројекције Фалсификатора на Недељи аустријског филма 2010. биле су распродате. Гост фестивала био је редитељ Штефан Рузовицки. Друга Недеља аустријског филма одржана је у априлу 2013. године.

21.00 БЕТИНО ПУТОВАЊЕ / Елле с`енва / Он Мy Wаy (Француска)

режија: Еммануелле Берцот
сценарио: Еммануелле Берцот, Јéрôме Тоннерре
фотографија: Гуиллауме Сциффман
улоге: Цатхерине Денеуве, Немо Сциффман, Гéрард Гароусте

Бети, шездесетогодишња удовица, у приморском градићу држи ресторан који је већ три генерације у поседу њене породице. Она је била у вези са локалним индустријалцем који јој је обећао да ће напуситити жену и оженити се њоме. И он се развео, али због много млађе жене која носи његово дете. Бетин свет се руши и она једног дана, усред гужве око ручка у ресторану, устаје и одлази да се провоза. Али то неће бити ни кратка ни обична вожња.
Протеклих година у ДКЦ-у су офржана три фестивала француског филма: Маестро и Маргарите (2008), Ла диверситé франçаисе (2006) и Омаж Жану Рушу и студио Варан (2005).

Субота / 21. 9.
19.00 ДОБРО ДОШЛИ У НЕМАЧКУ / Алманyа – Wиллкоммен ин Деутсцхланд /
Алманyа – Wелцоме то Германy (Немачка)
режија: Yасемин Şамдерели
сценарио: Несрин Şамдерели, Yасемин Şамдерели
фотографија: Нго Тхе Цхау
музика: Герд Бауманн
улоге: Ведат Еринцин, Фахри Yардим, Аyлин Тезел, Лилаy Хусер, Демет Гул, Денис Мосцхитто, Рафаел Коуссоурис…
награде: Цхицаго – Аудеиенце Аwард; Герман Филм Аwардс: Голд фор сцреенплаy, Силвер фор тхе филм; Муницх – за најбоље дете-глумца

Хисеин Јилмаз је 1964. из Турске отишао у Немачку. Касније су му се придружили жена и деца. Сада његова унука са пуно топлине и хумора прича прошлост породице – за време путовања на одмор у место одакле потичу. Свако од њих ће тада себе запитати: „Ко или шта сам ја – Немац или Турчин?“ То питање је и покретач комедије о интеграцији у ново друштво и губљењу додира са старим. Најгледанији филм на Недељи немачког филма у ДКЦ-у 2012. Фестивали немачког филма одржавани су и 2010. и 2011. године.

21.00 ДИЈАЗ: НЕ ЧИСТИТЕ ОВУ КРВ / Диаз: Дон`Т Цлеан Уп Тхис Блоод (Италија)

режија: Даниеле Вицари
сценарио: Даниеле Вицари, Лаура Паолуцци
фотографија: Гхерардо Госси
музика: Техо Теардо
улоге: Цлаудио Сантамариа, Јеннифер Улрицх, Елио Германо, Давиде Лацопини, Фабризио Ронгионе
награде: Донателов Давид: продукција, монтажа, звук, визуелни ефекти; Берлин – Друга награда публике у програму Панорама; Валладолид – награда публике

Тема филма су демонстрације поводом скупа Осам најразвијенијих земаља на свету 2001. у Ђенови. Последњег дана самита, када је он већ био готов и када су демонстранти полако почели да се разилазе, око 300 полицајаца упало је у школу Дијаз у којој су се окупљали студенти из целе Европе и страни новинари у потрази за хулиганима из групе Црни блок. Уз одобрење и налог власти зверски су пребили све које су затекли у школи. Тај мрачни догађај у Италији је и данас обавијен велом тешке тишине. Филм је реконструкција догађаја из перспективе демонстраната, али и полиције.

Недеља / 22. 9.
19.00 ЛОВ / Јагтен / Тхе Хунт (Данска /Денмарк)

режија: Тхомас Винтерберг
сценарио: Тобиас Линдхолм, Тхомас Винтерберг
фотографија: Цхралотте Бруус Цхристенсен
музика: Николај Егелунд
улоге: Мадс Миккелсен, Тхомас Бо Ларсен, Анника Wеддеркопп, Лассе Фогелстрøм
награде: Цаннес – награда за мушку улогу, награда екуменског жирија, награда за техничко достигнуће; ЕФА – награда за сценарио; Ванцоувер, Гхент – награда публике

После мучног развода, четрдесетогодишњи Лукас има нову девојку, нов посао и на добром је путу да обнови везу са сином Маркусом. Али, ствари крећу наопако. Најпре само као успутна примедба. Као насумична лаж. Док пада снег и пале се Божићна светла, лаж се шири попут вируса. Шок и неповерење измичу контроли, а мала заједница изненада доспева у стање колективне хистерије. Сам Лукас више се не бори за елементарно достојанство већ и да сачува голи живот.
Недеља данског филма: Праве слике живота одржана је у ДКЦ-у 2007. године.

21.00 АЏАМИ / Ајами (Израел /Исраел)

режија и сценарио: Сцандар Цопти, Yарон Схани
фотографија: Боаз Yехонатон Yаацов
улоге: Схахир Кахаба, Фоуад Хабасх, Yоусеф Сахwани, Сцандар Цопти, Нисрине Рихан…
награде: номинација за Оскара за најбољи филм ван енглеског говорног подручја; пет награда Изреалеске филмске академије – филм, режија, сценарио, музика, монтажа; Цаннес – специјално признање за дебитантски филм; Тхессалоники – најбољи филм, сценарио, награда публике;
Таллинн – Гранд Приx

Палестинац Скандар Копти и Израелац Јарон Шани заједно су после седам година великог труда написали и режирали филм који детаљно одсликава суштину свакодневице не само у Израелу већ и на Блиском истоку. Радња филма смештена је у град Џафа, у делу познатом као Аџами, у коме живе јевреји, муслимани и хришћани. Традиција убијања из освете открива културолошке и религијске тензије које постоје испод површине: два млада брата боје се освете пошто је њихов стриц ранио локалног криминалца; млади палестински избеглица ради илегално у Израелу да би могао да плати операцију своје мајке; Израелка и Палестинац сањају о томе да изграде заједнички живот, а јеврејски полицајац је опседнут идејом да пронађе свог несталог брата.

Понедељак / 23. 9.
19.00 СЕСТРА / Л’енфантд’ен хаут / Систер (Швајцарска / Сwитзерланд)
режија: Урсула Меиер
сценарио: Антоине Јаццоуд, Урсула Меиер, Гиллес Тауранд
цинематограпхy: Агнéс Годард
музика: Јохн Парисх
улоге: Лéа Сеyдоуx, Кацеy Моттет Клеин, Мартин Цомпстон, Гиллиан Андерсон…
награде: Берлин – специјални Сребрни медвед; Сwисс Филм Призе – најбољи филм, сценарио и мушка улога; Швајцарски кандидат за Оскара.

Радња филма смештена је у луксузно скијалиште у Швајцарској. Дванаестогодишњи Симон живи у индустријској долини испод одмаралишта заједно са незапосленом сестром Луиз. Сваки дан, Симон се пење до скијалишта и тамо краде опрему богатих туриста коју касније препродаје деци у граду. Кад се удружио с помало чудним британским сезонским радником на скијалишту, Симон је изгубио сваку меру… Паралелно његов однос са сестром постаје све гори. Обоје су у страху од истине с којом ће морати да се суоче.
Недеља швајцарског филма у ДКЦ-у под насловом Кад је живот Швајцарска одржана је 2006. године.

21.00 У ИМЕ / W имие / Ин тхе Наме Оф (Пољска / Поланд)

режија: Малгорзата Сзумоwска
сценарио: Малгорзата Сзумоwска, Мицхал Енглерт
фотографија: Мицхал Енглерт
музика: Паwел Мyкиетyн, Адам Wалицки
улоге: Андрзеј Цхyра, Матеусз Косциукиеwицз, Лукасз Симлат, Маја Остасзеwска
награде: Берлин – Теддy Беар за најбољи играни филм; Палић – специјално признање глумцу Андреју Хири

Отац Адам преузима малу парохију у недођији. Организује центар за окупљање младића са проблематичном прошлошћу. Сви желе да буду блиски с њим због његове виталности и енергије, али нико не зна да он крије тајну. Након што упознаје ексцентричног и тихог младића, парох бива присиљен да се суочи са потиснутим бременом страсти.
Дани пољског филма у ДКЦ-у одржани су 2006. и 2011. године.

Уторак / 24. 9.
19.00 РОЂАЦИ / Примос / Цоусинхоод (Шпанија / Спаин)
режија и сценарио: Даниел Сáнцхес Арéвало
фотографија: Јуан Царлос Гóмес
музика: Јулио де ла Роса
улоге: Qуим Гутиéррез, Инма Цуеста, Раул Арéвало, Антонио де ла Торре, Цлара Лаго

Пет дана пре венчања Дијега је напустила девојка Јоланда. Шта је најпаметније што може да учини како би то превазишао? 1) Да се појави у цркви на дан венчања, за случај да се она предомисли? 2) Да се напије и галами са својим рођацима Хулијаном и Хосеом Мигелом? 3) Да оде са рођацима на сеоску славу у Комиљас, где су летовали као клинци, и да тамо покуша да поново освоји Мартину, своју љубав из ране младости? Комедија за уживање и још понешто.
Фестивал шпанских филмова Шпански метар од 2008. сваке године заједно раде Институт Сервантес у Београду и Културни центар Београда.

21.00 СЕБЕ / Себбе (Шведска / Сwеден)

режија и сценарио: Бабак Најафи
фотографија: Симон Прамстен
улоге: Себастиан Хиорт аф Орнäс, Ева Меландер, Кеннy Вåхлбринк
награде: Берлин – најбољи дебитантски филм; Гулдбагге Аwардс (Златна буба) – национална награда за најбољи шведски филм; Гетеборг – награда продуцентима и награда шведске цркве

Себе је четрнаестогодишњак који живи с мајком у исувише малом стану. Труди се у свему. Никада не узвраћа ударац. Повлачи се на отпад где у његовим рукама мртве ствари оживљавају. Има моћ да ствара. Ту је слободан али усамљен. Како његова отуђеност расте тако му се свет смањује, док коначно једног дана не постане потпуно изолован, без игде икога сем мајке. Али кад га мајка изневери пропада и све друго. Међутим, Себе је решен да преживи.
Фестивали шведског филма у ДКЦ одржани су 2005. и 2006. године.

ДОБРО ДОШЛИ У БИОСКОП ДОБРОГ ФИЛМА!

Loading...