Književna tribina: O (ne)mogućnostima bliskosti

17.09.2013, 12:27.
blank-image

Povodom antologije mlade srpske proze, priređivača Vladimira Vukomanovića
„Ako bi postojanje mlade srpske proze podrazumevalo neku vrstu njenog statičnog identiteta, mogli bismo danas govoriti o njoj kao o nečemu što još ne postoji“ – to je rečenica kojom počinje predgovor Pucanja, izbor iz mlade srpske proze koji je prošle godine za Službeni glasnik priredio Vladimir Vukomanović. Na samom početku on ukazuje na činjenicu da većina pisaca izabranih priča „nije poznata u širim čitalačkim krugovima“ i da „makar za sada i osim po izuzetku, nije moguće govoriti o ozbiljnijoj recepciji njihovih knjiga“. U toj se rečenici možda i krije jedan od motiva za sačinjavanje Pucanja – učiniti mladu srpsku prozu i njene autore vidljivijim. Pa ipak, u proteklih godinu dana objavljen je samo jedan kritički osvrt na ovu knjigu – i on prilično negativno senčen – i o nekoj temeljnijoj recepciji ni danas se ne može govoriti. Pitanje koje se logično nameće pitanje: šta je uzrok tome?
Pišu li danas mladi autori o temama koje nisu aktuelne? Pišu li nedovoljno ubedljivo? U čemu se može videti manjak njihovog talenta i neuspeh u pisanju? Da li recepcija izostaje zbog neadekvatnog izbora i šta je u njemu problematično? Ili je reč o inertnosti publike, koja nije navikla da otvoreno artikuliše svoje reakcije i svoj sud?

Ivan Radosavljević, književni kritičar i prevodilac. Rođen 1969. u Jagodini. Završio Svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 1994-1999. član redakcije književnog časopisa Reč. Od 1999-2013. urednik u izdavačkoj kući Stubovi kulture.

Vladimir Arsenić (Beograd, 1972), magistrirao komparativnu književnost na Telavivskom univerzitetu. Redovni je kritičar internet portala www.e-novine.com. Piše povremeno za Think tank, Beton, Quorum, www.pescanik.net. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Sa prijateljima uređuje književni časopis Ulaznica koji izlazi u Zrenjaninu.

Vladimir Vukomanović rođen je 1986. godine u Kraljevu. Objavio zbirke pesama Upornost sećanja (2005; nagrada Matićev šal) i Kana (2013), kao i izbor iz mlade srpske proze Pucanja (Službeni glasnik, 2012).

Loading...