Представљање књиге КУТИЈА Владимира Стојнића

16.07.2013, 17:39.
blank-image

Издавач: Повеља, Краљево 2013. Учествују: Бојан Савић Остојић и аутор
Владимир Стојнић је и у својој новој песничкој књизи Кутија остао доследно недоследан: упадљиво изневеревање стилско-поетичких модела претходних књига јесте његова основна стратегија. Кутија би, у најкраћем, могла бити одређена као поетска реконструкција прошлости, како сопствене, тако и туђе. Језик Кутије је махом непрозиран, и таман, на исти онај начин на који су тамни догађаји из прошлости, када покушавамо да их отуда истргнемо. Та прошлост никада није само лична, она не може припадати само лирском субјекту, већ предмети и појаве који се отуда дозивају носе на себи свакакве, туђе трагове, и знакове времена. Све те трагове догађаји вуку са собом и на себи, као што их и онеобичавају, или другим речима, поетизују. Кутија, тако, постаје симбол непознатог, у нама некадашњима, једнако као и у нама сад.

Одломак из књиге:

„пронаћи себе је изгубити себе. чим сам то помислио сетио сам се да је исту реченицу неко већ изговорио, знатно раније, у времену одређеном другим знацима. моја мисао је цитат. писао сам по стаклу и шкрипутаве справе за вежбање су израњале из празнине. могао сам седети тако. у соби пре реновирања.“

Владимир Стојнић (1980) дипломирао је на Правном факултету у Београду. Објавио је следеће књиге песама: Време се завршило (награда Млади Дис, 2008), Фотоалбум (2010) и Позив на саучесништво (2011). Приредио је антологију Простори и фигуре: избор из нове српске поезије (2012), а антологију Ван, ту: фрее (2013) у сарадњи са Владимиром Ђуришићем. Песме, приче, есеје и критику објављивао је у бројним домаћим и регионалним часописима и зборницима. Преводи са енглеског језика и уређује интернет часопис посвећен савременој поезији Агон, као и блог Јуродиви.

Loading...