SVETSKI DAN POEZIJE: ŠTA MOŽE PESMA?

20.03.2013-22.03, 18:16.
blank-image

13. put pesnikinje i pesnici u Kulturnom centru Beograda odgovaraju na pitanje: Šta može pesma?
Posle Valerija Magrelija, Ane Blandijane, Uvea Kolbea,
Amira Ora i stotina evropskih, regionalnih i domaćih
pesnikinja i pesnika
na isto pitanje i ove godine sledi
mnoštvo različitih odgovora,
a daju ih

rusko-letonska poetska grupa Orbita,
Amir Talić, Roland Orčik,
Tanja Stupar Trifunović, Darko Cvijetić,
Pesničenje, Treći trg, Argh!, Poezin,
Ivan Pravdić & Alice in Wonderband,
pesnikinje i pesnici iz Srbije,
koje je sve izabrala Dragana Mladenović.

Odgovori na pitanje će biti živi,
kritični, eksperimentalni, multimedijalni, meditativni,

izgovoreni oči u oči i bez dlake na jeziku!

Predstojeća manifestacija imaće pet segmenata.

1. Šta može kritički evokativna pesma?
Reč je o segmentu programa u okviru koga će pesnici probati da odgovore na pitanja kao što su: koja je tradicija društveno-kritičkog, angažovanog pevanja na jeziku na kome govorimo i da li je ona skrajnuta i zašto? Koje su opasnosti u suočavanju drugih sa zločinom počinjenim u njihovo ime? Da li pevanje iz ugla zla znači i njegovu demistifikaciju? Kada su ironija i satira lekovite, a kada otrovne? Da li je moguće jezičko oslobađanje od dominantne nacionalističke ideološke matrice? Da li je recept za to saosećajnost, empatija, duhovitost, iskrenost, jednostavnost, situacija kada strašan dokument postaje poezija jer je sila njegovog društvenog potiskivanja ogromna? Koja vrsta kreativnosti je potrebna da bi se pevalo o užasima počinjenim u naše ime? Da li postoji neangažovana, čista poezija? Da li je svaka dobra pesma subverzivna na neki način?

2. Šta može eksperimentalna pesma?
Šta može (eksperimentalna/ inovativna/ spoken word/ predstavljačka/ multimedijalna…) pesma? To pitanje predstavljaće okvir drugog segmenta predstojećeg Svetskog dana poezije. U njemu će učestvovati pesnici koji deluju u različitim, mahom alternativnim poetskim krugovima. Pokazalo se da programi poput Pesničenja, Poezina, ARGH-a i festivala „Trgni se! Poezija!” kod nas, ali i srpsko-mađarski projekat „Šinobus fest” i multimedijalni nastupi grupe pesnika „Orbita” iz Letonije, privlače veliku pažnju ljubitelja poezije. Tokom diskusije biće postavljena pitanja da li takav vid pesništva doprinosi širenju poetskog polja, da li ono na pravi način utiče na promociju i popularizaciju pesništva i koji su dometi eksperimentalne i multimedijalne pesme.

3. Šta može „Šta može pesma”?
Pesnici i građani biće pozvani da odgovore na temu „Šta može pesma?”, a najbolji tekstovi biće objavljeni na fejsbuk stranici posvećenoj Svetskom danu poezije.

4. „Deset minuta oči u oči“

Ovaj segment podrazumeva neposredan kontak posetilaca manifestacije sa pesnicima za „kafanskim“ stolom. Evocirajući urbani mit o pesnicima boemima, odnosno romantičarski mit o sveprisutnosti i društvenoj moći poezije, naspram aktuelnog verovanja da poezija u savremenom društvu nema nikakvu ulogu, ovaj program bi trebalo da bude neka vrsta dekontrukcije oba mita. Naime, za stolovima u klubu Ventil, u isto vreme, sedeće domaćini-pesnici, a publika će se za svakim od njih smenjivati na deset minuta. Tokom tog vremena, autori će čitati poeziju, a potom razgovarati s publikom-sagovornicima.

5. „Slow Show FM“
Grupa Orbita iz Rige! Poetska meditacija za radio i klavir! Intuitivno putovanje kroz radio talase i poeziju! Čitanje poezije biće praćeno klavirskim improvizacijama, dok, u pozadini, publika sluša uličnu buku
i zvuke, ranije snimljene u različitim gradovima i emitovane na radiju, uz korišćenje kućnih radio aparata na sceni. Kombinacija pripremljenih ambijentalnih zvukova i spontanih „upliva“ grada i radija stvaraju pitomu, domaću atmosferu pogodnu za kontempliranje uz poeziju.

PROGRAM, 20 – 22 marta 2013

Sreda, 20. mart
• Galerija ARTGET, Trg Republike 5/I
17.00 – Diskusija i čitanje poezije: (Kako da) Čovek peva posle rata
Autor i moderator: Dragoljub Stanković
Učestvuju: Amir Talić (Sanski Most), Darko Cvijetić (Prijedor), Tanja Stupar Trifunović (Banjaluka), Miloš Živanović i Siniša Tucić

• Pop-up knjižara, Trg Republike 5

20.00 – Čitanje poezije
Voditeljka i učesnica: Minja Bogavac
Učesnici: Amir Talić, Darko Cvijetić, Miloš Živanović, Siniša Tucić, Tanja Stupar Trifunović, Dragoslava Barzut, Dejan Čančarević, Dragoljub Stanković, Ana Ristović, Zvonko Karanović

Četvrtak, 21. mart
• Galerija ARTGET, Trg Republike 5/I
16.00 – Diskusija: Prostor pesme
Autorka i moderatorka: Dragana Mladenović
Učestvuju: Artur Punte (Riga, Letonija), Milan Mijatović, Dragoslava Barzut, Dragan Protić Škart, Roland Orčik (Segedin), Danilo Lučić.

• Klub Ventil, Kapetan Mišina 14
18.00 –Deset minuta oči u oči
Sa čitaocima u klubu razgovaraju: Tanja Stupar Trifunović, Roland Orčik, Grupa Orbita.

• Pop-up knjižara, Trg Republike 5
20.00 – Performans poetske grupe Orbita izLetonije

21.00 –Najbolji autori Pesničenja, Poezina, Trećeg trga / Festivala „Trgni se! Poezija!”,ARGH-a i Šinobusa (po izboru urednika ovih projekata): Uroš Kotlajić, Goran Živković, Nikola Oravec, Jelena Savić, Slobodan Ivanović, Anja Marković, autori/ke Pesničenja.

Petak, 22. mart
• Foaje Dvorane Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6
16.00-20.00 – Likovna pesmaonica – radionica sa srednjoškolcima
Autori: Ana Nedeljković i Dragan Protić Škart

• Kulturni centar Novog Sada, Katolička porta 5, Novi Sad
20.00 – Performans poetske grupe Orbita (Riga, Letonija)

• Galerija ARTGET, Trg Republike 5/I
21.00 – Performans: Veseli pakao poezije
Po tekstovima savremenih novosadskih pesnika
Izvode: Alice in Wonderband & Ivan Pravdić
Autor koncepta i reditelj: Ivan Pravdić
Produkcija: Kulturni centar Novog Sada

Loading...