СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ: ШТА МОЖЕ ПЕСМА?

20.03.2013-22.03, 18:16.
blank-image

13. пут песникиње и песници у Културном центру Београда одговарају на питање: Шта може песма?
После Валерија Магрелија, Ане Бландијане, Увеа Колбеа,
Амира Ора и стотина европских, регионалних и домаћих
песникиња и песника
на исто питање и ове године следи
мноштво различитих одговора,
а дају их

руско-летонска поетска група Орбита,
Амир Талић, Роланд Орчик,
Тања Ступар Трифуновић, Дарко Цвијетић,
Песничење, Трећи трг, Аргх!, Поезин,
Иван Правдић & Алице ин Wондербанд,
песникиње и песници из Србије,
које је све изабрала Драгана Младеновић.

Одговори на питање ће бити живи,
критични, експериментални, мултимедијални, медитативни,

изговорени очи у очи и без длаке на језику!

Предстојећа манифестација имаће пет сегмената.

1. Шта може критички евокативна песма?
Реч је о сегменту програма у оквиру кога ће песници пробати да одговоре на питања као што су: која је традиција друштвено-критичког, ангажованог певања на језику на коме говоримо и да ли је она скрајнута и зашто? Које су опасности у суочавању других са злочином почињеним у њихово име? Да ли певање из угла зла значи и његову демистификацију? Када су иронија и сатира лековите, а када отровне? Да ли је могуће језичко ослобађање од доминантне националистичке идеолошке матрице? Да ли је рецепт за то саосећајност, емпатија, духовитост, искреност, једноставност, ситуација када страшан документ постаје поезија јер је сила његовог друштвеног потискивања огромна? Која врста креативности је потребна да би се певало о ужасима почињеним у наше име? Да ли постоји неангажована, чиста поезија? Да ли је свака добра песма субверзивна на неки начин?

2. Шта може експериментална песма?
Шта може (експериментална/ иновативна/ спокен wорд/ представљачка/ мултимедијална…) песма? То питање представљаће оквир другог сегмента предстојећег Светског дана поезије. У њему ће учествовати песници који делују у различитим, махом алтернативним поетским круговима. Показало се да програми попут Песничења, Поезина, АРГХ-а и фестивала „Тргни се! Поезија!” код нас, али и српско-мађарски пројекат „Шинобус фест” и мултимедијални наступи групе песника „Орбита” из Летоније, привлаче велику пажњу љубитеља поезије. Током дискусије биће постављена питања да ли такав вид песништва доприноси ширењу поетског поља, да ли оно на прави начин утиче на промоцију и популаризацију песништва и који су домети експерименталне и мултимедијалне песме.

3. Шта може „Шта може песма”?
Песници и грађани биће позвани да одговоре на тему „Шта може песма?”, а најбољи текстови биће објављени на фејсбук страници посвећеној Светском дану поезије.

4. „Десет минута очи у очи“

Овај сегмент подразумева непосредан контак посетилаца манифестације са песницима за „кафанским“ столом. Евоцирајући урбани мит о песницима боемима, односно романтичарски мит о свеприсутности и друштвеној моћи поезије, наспрам актуелног веровања да поезија у савременом друштву нема никакву улогу, овај програм би требало да буде нека врста деконтрукције оба мита. Наиме, за столовима у клубу Вентил, у исто време, седеће домаћини-песници, а публика ће се за сваким од њих смењивати на десет минута. Током тог времена, аутори ће читати поезију, а потом разговарати с публиком-саговорницима.

5. „Слоw Схоw ФМ“
Група Орбита из Риге! Поетска медитација за радио и клавир! Интуитивно путовање кроз радио таласе и поезију! Читање поезије биће праћено клавирским импровизацијама, док, у позадини, публика слуша уличну буку
и звуке, раније снимљене у различитим градовима и емитоване на радију, уз коришћење кућних радио апарата на сцени. Комбинација припремљених амбијенталних звукова и спонтаних „уплива“ града и радија стварају питому, домаћу атмосферу погодну за контемплирање уз поезију.

ПРОГРАМ, 20 – 22 марта 2013

Среда, 20. март
• Галерија АРТГЕТ, Трг Републике 5/И
17.00 – Дискусија и читање поезије: (Како да) Човек пева после рата
Аутор и модератор: Драгољуб Станковић
Учествују: Амир Талић (Сански Мост), Дарко Цвијетић (Приједор), Тања Ступар Трифуновић (Бањалука), Милош Живановић и Синиша Туцић

• Поп-уп књижара, Трг Републике 5

20.00 – Читање поезије
Водителјка и учесница: Миња Богавац
Учесници: Амир Талић, Дарко Цвијетић, Милош Живановић, Синиша Туцић, Тања Ступар Трифуновић, Драгослава Барзут, Дејан Чанчаревић, Драголјуб Станковић, Ана Ристовић, Звонко Карановић

Четвртак, 21. март
• Галерија АРТГЕТ, Трг Републике 5/И
16.00 – Дискусија: Простор песме
Ауторка и модераторка: Драгана Младеновић
Учествују: Артур Пунте (Рига, Летонија), Милан Мијатовић, Драгослава Барзут, Драган Протић Шкарт, Роланд Орчик (Сегедин), Данило Лучић.

• Клуб Вентил, Капетан Мишина 14
18.00 –Десет минута очи у очи
Са читаоцима у клубу разговарају: Тања Ступар Трифуновић, Роланд Орчик, Група Орбита.

• Поп-уп књижара, Трг Републике 5
20.00 – Перформанс поетске групе Орбита изЛетоније

21.00 –Најбољи аутори Песничења, Поезина, Трећег трга / Фестивала „Тргни се! Поезија!”,АРГХ-а и Шинобуса (по избору уредника ових пројеката): Урош Котлајић, Горан Живковић, Никола Оравец, Јелена Савић, Слободан Ивановић, Ања Марковић, аутори/ке Песничења.

Петак, 22. март
• Фоаје Дворане Културног центра Београда, Коларчева 6
16.00-20.00 – Ликовна песмаоница – радионица са средњошколцима
Аутори: Ана Недељковић и Драган Протић Шкарт

• Културни центар Новог Сада, Католичка порта 5, Нови Сад
20.00 – Перформанс поетске групе Орбита (Рига, Летонија)

• Галерија АРТГЕТ, Трг Републике 5/И
21.00 – Перформанс: Весели пакао поезије
По текстовима савремених новосадских песника
Изводе: Алице ин Wондербанд & Иван Правдић
Аутор концепта и редитељ: Иван Правдић
Продукција: Културни центар Новог Сада

Loading...