„Porodično okupljanje“

12.06.2013, 18:16.
blank-image

U okviru izložbe „Porodična fotografija”, organizujemo jedno veče gledanja slajdova prikupljenih iz naših ličnih i arhiva naših prijatelja.
Nekada su se porodične fotografije stavljale u velike i lepo organizovane porodične albume koji bi mogli da se pokazuju uz kafu rođacima, kumovima i komšijama, a na poleđinama istih bili bi ispisani datumi, imena mesta i aktera.

Takođe, oni koji su posedovali slajd-projektor priređivali su zajedničko gledanje fotografskih snimaka sa dijapozitiv filmova, koji su neretko bili upravo snimci porodičnog života, kako onog svakodnevnog, tako i oni koji bi trebalo da očuvaju uspomene na putovanja, letovanja, zimovanja, posete zavičaju, rođacima, proslave i značajne događaje. To je bio i idealan način da jedan član porodice, koji je poslom ili nekim drugim razlogom putovao negde sam, ostalima prenese svoje doživljaje i utiske. Uz slajdove su išli komentari, oni su služili kao okvir za pričanje priča i anegdota.

Mnogi ljudi koji su ovo praktikovali sačuvali su svoje pozitive, ili su ih sačuvala njihova deca, iako se većina odavno rešila glomaznih i za upotrebu komplikovanih projektora.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže, a one koji imaju svoje (ili tuđe) pozitive i žele da ih se podsete i da ih podele sa drugima da slobodno ponesu do dvadeset odabranih.

Za one koji su ovakvim događajima već prisustvovali ovo će biti lepo prisećanje, a one koji nisu pozivamo da iskuse jadan od najlepših načina uživanja u fotografskom mediju.

Na izložbi PORODIČNA FOTOGRAFIJA predstavljeni su sledeći projekti i autori:

Anja – Svetlana Mijić, Jelena Mijić, Anđelija Mijić, Luka Knežević-Strika
Genogram – Davor Konjikušić
Don – Darko Stanimirović
Porodica na izložbi – Isidora Nikolić
Recipročna greška – Slobodan Stošić

Kustosi: Luka Knežević-Strika i Darko Stanimirović

Loading...