„Породично окупљање“

12.06.2013, 18:16.
blank-image

У оквиру изложбе „Породична фотографија”, организујемо једно вече гледања слајдова прикупљених из наших личних и архива наших пријатеља.
Некада су се породичне фотографије стављале у велике и лепо организоване породичне албуме који би могли да се показују уз кафу рођацима, кумовима и комшијама, а на полеђинама истих били би исписани датуми, имена места и актера.

Такође, они који су поседовали слајд-пројектор приређивали су заједничко гледање фотографских снимака са дијапозитив филмова, који су неретко били управо снимци породичног живота, како оног свакодневног, тако и они који би требало да очувају успомене на путовања, летовања, зимовања, посете завичају, рођацима, прославе и значајне догађаје. То је био и идеалан начин да један члан породице, који је послом или неким другим разлогом путовао негде сам, осталима пренесе своје доживљаје и утиске. Уз слајдове су ишли коментари, они су служили као оквир за причање прича и анегдота.

Многи људи који су ово практиковали сачували су своје позитиве, или су их сачувала њихова деца, иако се већина одавно решила гломазних и за употребу компликованих пројектора.

Позивамо све заинтересоване да нам се придруже, а оне који имају своје (или туђе) позитиве и желе да их се подсете и да их поделе са другима да слободно понесу до двадесет одабраних.

За оне који су оваквим догађајима већ присуствовали ово ће бити лепо присећање, а оне који нису позивамо да искусе јадан од најлепших начина уживања у фотографском медију.

На изложби ПОРОДИЧНА ФОТОГРАФИЈА представљени су следећи пројекти и аутори:

Ања – Светлана Мијић, Јелена Мијић, Анђелија Мијић, Лука Кнежевић-Стрика
Генограм – Давор Коњикушић
Дон – Дарко Станимировић
Породица на изложби – Исидора Николић
Реципрочна грешка – Слободан Стошић

Кустоси: Лука Кнежевић-Стрика и Дарко Станимировић

Loading...