Tribina MESTA ANTIFAŠISTIČKE BORBE I STRADANJA U BEOGRADU 1941-44.

11.06.2013, 18:23.
blank-image

Tribina povodom objavljivanja publikacije „Priručnik za čitanje grada: Mesta antifašističke borbe i stradanja u Beogradu 1941-44.“ (izdavač: Milan Radanović, 2012) Učestvuju: Nenad Lajbenšperger, Ilija Malović, Davor Šalom, Nataša Lambić, Đorđe Balzamović, Milovan Pisari i Rena Radle

Posebnost ove publikacije leži u neposrednosti kojom ovaj istorijski vodič omogućava čitaocu proučavanje dešavanja za vreme nemačke okupacije „na ulicama Beograda“. Prateći prostorno-tematski uokvirene ture, ova knjiga, pored informativnih tekstova, sadrži veliki broj svedočanstva i ličnih priča o antifašističkoj borbi i stradanju Jevreja i Roma. Ona obrađuje ideologiju i mehanizme fašističkog sistema terora i saradnju domaćih institucija, organizacija i pojedinaca sa okupatorom.

Svrha knjige je da bude oruđe u rukama svih onih koji žele da se angažuju protiv zaboravljanja, ćutanja i falsifikovanja tog perioda istorije. O metodologiji rada na ovoj publikaciji i ličnoj motivaciji za učešće u njenoj izradi će govoriti urednici publikacije Rena Redle i Milovan Pisari kao i autori, Nenad Lajbenšperger, istoričar i saradnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Ilija Malović, sociolog i nastavnik sociologije, Nataša Lambić, aktivistkinja, i dizajner knjige Đorđe Balmazović iz grupe Škart. Svoj doprinos razgovoru o ovom vodiču daće i Davor Šalom, koji dugi niz godina radi, između ostalog, i kao turistički vodič. Tema za razgovor će biti i predstojeća izgradnja šoping mola na mestu Topovskih šupa, prvog koncentracionog logora u Beogradu i mestu Holokausta i stradanja Roma.

Predstavljenje publikacije je realizovano u saradnji sa Kulturnom Centrom Beograda. Drugo izdanje publikacije je producirano uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe u okviru projekta „Istorija u pokretu – Dijalog sa prošlošću“ Foruma za primenjenu istoriju.

Publikaciju možete preuzeti kao PDF na internet stranici „Poseta Starom sajmištu“:
http://starosajmiste.info/sr2012/multimedijalna-dokumentacija/prirucnik

O publikaciji
Knjiga je podeljena u tri celine: teorijski uvod u opšte probleme istoriografije; praktični deo, koji se sastoji od tematski organizovanih tura kroz izabrane delove grada Beograda; i sveobuhvatni pojmovnik o fašističkoj ideologiji, antifašizmu i pravnim merama protiv zločinaca. Publikaciju otvara prilog Enca Traversa (Enzo Traverso), koji donosi promišljanja o odnosu između ličnog sećanja i istoriografije, kao i o javnoj upotrebi i politici istorije. Vodič kroz grad, sa prostorno-tematski uokvirenim turama i tekstovima Milana Radanovića, Olge Manojlović Pintar, Milovana Pisarija i Nenada Lajbenšpergera, čini glavni deo priručnika. Apendix sadrži pojmovnik, odnosno, pregled osnovnih pojmova u vezi s fašizmom i antifašizmom, koji su sastavili Petar Atanacković, Ilija Malović i Nataša Lambić. Na samom kraju publikacije se nalazi registar ulica i mesta. Publikaciju je grafički oblikovao kolektiv ŠKART a svi tekstovi su objavljeni pod licencom Autorstvo-Nekomercijalno 3.0 Srbija (CC BY-NC 3.0 RS)

Loading...