Изложба ЗАГРЕПЧАНИ Крешимира Задравеца

24.05.2013-05.06, 18:33.
blank-image

Фотографски колектив Белграде Раw уређује излагачки програм Галерије Артгет у периоду мај – децембар 2013. године. Друга изложба у сезони, коју су због неповољних услова за културу означили као Раw сеасон / Сирова сезона, представља серију фотографија Загрепчани хрватског фотографа Крешимира Задравеца.
Задравец од 2010. бележи ситне феномене уличне свакодневице, урбану динамику града која се просјечном гледатељу/пролазнику – вјечито заокупљеном самим собом – на овим фотографијама отвара у једној посве новој димензији. Изложба је отворена до 5. јуна, сваког дана, осим недељом, од 12 до 20 сати.

Ово услојавање мисли и фотографске синтаксе истовремено је присутно на разини појединих фотографија као и читаве серије: хумор и иронија уступају мјесто суосјећању, а оно критици друштва и документарном замјећивању уличних зачудности, при чему их све подједнако прожима готово непримјетна носталгија аутора који са (својим) градом улази у интиман дијалог. Загрепчани, наиме, прије свега као да постављају питање – говори ли фотографија више о субјекту који се налази испред или о аутору који стоји иза објектива? И тко су то Загрепчани; ради ли се уопће о људима или је на фотографијама ипак у питању – град? Старија госпођа с пописом за куповину на степеницама Долца описује емоционалну визуру загребачке тржнице с једнаком точношћу с којом млади пар у јеансу прати сувремене градске трамваје или с којом се дама у крзнењаку уклапа у контекст којим доминира Гивенцхyјев (Живанши) натпис на прочељу хотела Дубровник. Задравец нам из фотографије у фотографију показује да људи нису одвојиви од града, и да биљежећи једно биљежи истовремено и друго. Аутор притом разоткрива и себе – фотографије Загрепчана (ауто)портрет су интимног односа с градом који га је обликовао и у којему је провео читав свој живот, при чему мотивима и структуром упућују на чињеницу коју је Сусан Сонтаг давно записала у својој „Малој суми фотографије“: коначна фотографија не постоји.

Петра Белц, одломак из текста Загрепчани – фотографски албум једног града

 

Крешимир Задравец (Загреб, 1974) започео се бавити фотографијом 2004. године, а од 200­­6. излагао је на самосталним и групним изложбама у Хрватској и иностранству (Италија, В. Британија, БиХ). Сарађивао је у бројним кампањама са респектабилним агенцијама и партнерима, оснивач је онлине часописа за промоцију фотографије Булб магазине-а, као и интердисциплинарног уметничког пројекта Орган Вида (хттп://www.органвида.цом), који доноси јединствене фестивале фотографије, пратеће каталоге, пројекте и радионице, као и сарадњу с другим компетентним институцијама из струке. Службени је Ломо гуиде за Ломограпхy Цроатиа. Тренутно ради као фоторепортер за редакцију Н-ост мреже за извештавање о источној Европи.

Website: http://kresimirzadravec.com/

 

ДОБРО ДОШЛИ!

Loading...