ŠPANSKI METAR 2013

23.05.2013-28.05, 19:04.
blank-image

Ovogodišnji festival Španski metar, šesti po redu, će se održati od 23. do 28. maja u Dvorani kulturnog centra Beograda. Karte po ceni od 250 dinara se mogu kupiti od ponedeljka, 20. maja na blagajni DKC-a. Blagajna radi od 16 časova.
SVE JE MOGUĆE

Napraviti festival španskog filma ne kome se ni u jednom segmentu ne vidi kriza ravno je podvigu. NIje samoreklamerstvo već krajnji rezultat napora koji je uložen da sve izgleda u najboljem redu i da bude možda i bolje nego prošle godine. Videćemo. Ali posle rekordne posete i traga koji je ostavio boravak Monća Armendarisa, letvica je podignuta veoma visoko a budžet je pao jako nisko. To je stvarnost koja sve učesnike projekta isprovocirala da vide šta je i u kojoj meri moguće. I -sve, ili skoro sve je moguće.

Najpre, na otvaranju ćemo videti najnoviji film Alberta Rodrigesa, triler „Grupa 7“, koji je imao šesnaest nominacija za nagradu Goja, a osvojio je dve. Najviše nominacija imao je film Pabla Berhera „Snežana i sedam patuljaka“ ukupno osamnaest ali je dobio deset Goja i bio je španski kandidat za Oskara. I njega ćemo videti na Španskom metru. Kao i film Havijera Rebolja „ Mrtav srećan“ koji su veoma cenili i žiriji i kritika što je slučaj i sa ostvarenjem Benita Sambrana „Nemi glas“ koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tu su i dve komedije: naučnofantastični „Vanzemaljac“ Naća Vigalonda i „Rođaci“ Danijela Sanćesa Arevala koga znamo po filmovima „Tamnoplavoskorocrno“ i „Debeli ljudi“ . Prvi put na španskom metru gledaćemo i dugometražni animirani film „Bore“ koji će nas i nasmejati i rasplakati ali i podsetiti na neke velike filmove o divnim i hrabrim starim ljudima. Podsetićemo se velikog filma katastrofe „Nemoguće“ koji je Huan Antonio Bajona uradio u najboljem holivudskom maniru kao i filma čieanskog reditelja Pabla Laraina „No“ koji je bio nominovan za Oskara.

Posebna poslastica je tužna komedija o muškarcima „Muškarci na gotovs“ , Seska Gaja sa briljantnom muškom glumačkom ekipom i glumicom nesavladive energije Kandelom Penjom. Sve je to pre nekoliko meseci izgledalo kao spisak želja, lep, maglovit i nemoguć. Ali, sve je to ovog maja pred nama, zahvaljujući Institutu Servantes, Ambasadi Španije u Beogradu, Kulturnom centru Beograda, distributerskim kućama Delta video i Tuck. No, pre i iznad svega zahvaljujući vama uvaženi posetioci. Vaša ljubav i poštovanje koje ukazujete španskoj kulturi, posebno filmu , zatim odanost Španskom metru i Dvorani Kulturnog centra Beograda koja ove godine obeležava 50 godina uspešnog trajanja, najjači su razlozi da se učini nemoguće i da sve izgleda najbolje što može. Zaslužili smo.

S poštovanjem
Nebojša Popović
selektor festivala

ŠPANSKI METAR 2013. – program:

Četvrtak, 23. 5.

21.00 // GRUPO 7, 96`
Grupo 7/ Unit 7

Petak, 24.5.

19.00 // MRTAV SREĆAN, 92`
El muerto y ser feliz / The Dead Man and Being Happy

21.00 // SNEŽANA I SEDAM PATULJAKA,104`
Blancanieves / Snow White

 

Subota, 25.5.

19.00 // MUŠKARCI NA GOTOVS, 95`
Una pistola en cada mano / A Gun in Each Hand

21.00 // NEMI GLAS, 128`
La voz dormida / The Sleeping Voice

 

Nedelja, 26.5.

19.00 // VANZEMALJAC, 90`
Extraterrestre / Extraterrestrial

21.00 // NEMOGUĆE, 114`
Lo impossible / The Impossible

 

Ponedeljak, 27.5.

19.00 // BORE, 89`
Arrugas / Wrinkles

21.00 // ROĐACI, 98`
Primos / Cousinhood

 

Utorak, 28.5.

19.00 // GRUPA 7, 96`
Grupo 7 / Unit 7

21.00 // NO, 118`

Loading...