АМБАСАДОР (Данска, 2012)

16.05.2013, 19:32.
blank-image

Редитељ и новинар, један од најпровокативнијих документариста данашњице Мадс Бругер, гостоваће у четвртак 16. маја у Дворани Културног центра Београда у организацији филмског фестивала Слободна зона и уз подршку Амбасаде Данске у Београду.

Познат по оригиналној техници перформативног новинарства којим до бруталности разоткрива апсурдност појединих друштвених феномена, система и идеологија, Бругер ће у Београду представити филм “Амбасадор”.
У овом остварењу Бругер купује лажни дипломатски пасош и одлази у Централноафричку републику, бившу француску колонију са тврдњом да је успешан пословни човек који је дошао у дипломатску мисију. Уз помоћ новог идентитета, Бругер се придружује скупини бескрупулозних белаца бизнисмена, дипломата и богаташа са новцем сумњивог порекла, који у сарадњи са до сржи корумпираном политичком класом уживају на рачун народа. Уз помоћ апарата скривених негде у просторијама или мини камера у одећи, он ствара снажно и аутентичано филмско дело, међужанровску трагикомедију која представља оштру критику постколнијалне француске Африке.
Рад Мадса Бругера београдску публику је одушевио први пут 2011. године када је на седмој Слободној зони приказан његов вишеструко награђивани дугометражни документарац “Црвена капела”. У тој субверзивној филмској креацији редитељ у улози новинара без скрупула, у друштву два данско-корејска комичара одлази у Северну Кореју, користећи хумор да би провоцирао један од најозлоглашенијих режима на свету.
Мадс Бругер је написао и неколико књига, од којих је најпознатија “Бордерландс”, посвећена највећем случају организоване сексуалне злоупотребе деце у Данској.
Креирао је награђиване радијске програме, а на националној телевизији водио је цењену емисију “Једанаести сат”. Аутор је телевизијске серије “Данци за Буша” са којом је и почео да експериментише са “играњем улога” у новинарству.
Продаја карата по цени од 250,00 динара почиње у понедељак.
Благајна ради од 16.00.

Loading...