НОВА СЛОВЕНАЧКА АРХИТЕКТУРА, 8. Београдска интернационална недеља архитектуре

18.04.2013-30.04, 18:16.
blank-image

Изложба „Нова словеначка архитектура“, аутора Дамира Ковачића, представља видео репортаже о најзначајнијим објектима који су настали у Словенији у последњих пет година.
Циљ изложбе је да кроз низ кратких докуметарних филмова покаже пресек архитектонске праксе у Словенији, која се иначе сматра најнапреднијом архитектуром на простору бивше Југославије. Поред афирмације уметничког и инжењерског напора да се створи најбоље могуће дело, на изложби желимо да прикажемо дуалитет архитектуре коју карактерише – с једне стране – похвала критичара, прихватање јавности и међународна афирмација, и – с друге стране – контекст настајања у време највеће економске кризе последњих деценија, пропаст великих грађевинских фирми, недостатак јавних инвестиција, афере са корупцијом и околности у којима многи најзначајнији архитекти дуго чекају да би им био изведен нови објекат.
Архитекти најугледнијих бироа, као што су САДАР+ВУГА, БЕВК ПЕРОВИЋ, ЕНОТА, ГРОЛЕГЕР АРХИТЕКТИ, ДЕКЛЕВА ГРЕГОРИЧ, и други, у видео репортажама одговарају на питања о програму, конструктивним и естетским карактеристикама својих објеката, али и о утицају инвеститора и контексту кризе на њихово дело. Сви филмови о појединачним објектима и интервјуи су богато илустровани видео материјалом који је снимљен на локацијама објеката у разним градовима Словеније.
Кратки документарни филмови који чине изложбу „Нова словеначка архитектура“ ће, поред приказивања у галерији КЦБ, бити постављени на интернет, где ће остати трајно доступни за гледање и анализу.
Аутор изложбе Дамир Ковачић је докуметарне филмове и изложбу припремио у сарадњи са младим београдским архитектом Дејаном Радићем.

Loading...