DISANJE (2011), Austrija, 90`

20.04.2013, 18:47.
blank-image

režija i scenario: Karl Markovics; fotografija: Martin Gschlacht; uloge: Thomas Schubert, Karin Lischka, Georg Friedrich, Luna Mijović;
Roman Kogler, star 19 godina, služi kaznu u vaspitno-popravnom domu. Na polovini odslužene kazne mogao bi da izađe uslovno, ali su mu šanse male jer nema porodicu i čini se da nije sposoban da se uklopi u društvo. Nakon mnogo neuspešnih pokušaja, Roman dobija probni posao u opštinskoj mrtvačnici u Beču. Jednog dana nalazi mrvtu ženu koja se preziva kao on. Iako se ubrzo ispostavi da mu ona nije majka, Roman prvi put u životu dopušta da ga prošlost obuzme i počinje da traga za svojom majkom.

Nagrade:

Kan – Label Europa Cinemas
Sarajevo – Gran pri „Srce Sarajeva“, nagrada FIPRESCI
Beč (Viennale) – najbolji film, režija, scenario,muška uloga, montaža, muzika
Sao Paulo – nagrada žirija
Cirih – „Zlatno oko“ za najbolji flm na nemačkom
Kijev – Gran pri, nagrada kritike

 

KARL MARKOVIČ (1963)

Karl Markovič je, uz Kristofa Valca, jedan od najboljih i najpoznatijih austrijskih glumaca. Veoma je cenjen kao pozorišni i televizijski glumac posebno po ulozi u seriji „Komissar Rex”. Na igranom filmu debitovao je početkom devedesetih i od tada ostvario blizu trideset uloga od kojih mu je najopznatija ona u „Falsifikatorima” Štefana Ruzovickog. „Disanje” je njegov rediteljsko-scenaristički debi na igranom filmu. Kopredsednik je Austrijske akademije za film.

Loading...