ДИСАЊЕ (2011), Аустрија, 90`

20.04.2013, 18:47.
blank-image

режија и сценарио: Карл Марковицс; фотографија: Мартин Гсцхлацхт; улоге: Тхомас Сцхуберт, Карин Лисцхка, Георг Фриедрицх, Луна Мијовић;
Роман Коглер, стар 19 година, служи казну у васпитно-поправном дому. На половини одслужене казне могао би да изађе условно, али су му шансе мале јер нема породицу и чини се да није способан да се уклопи у друштво. Након много неуспешних покушаја, Роман добија пробни посао у општинској мртвачници у Бечу. Једног дана налази мрвту жену која се презива као он. Иако се убрзо испостави да му она није мајка, Роман први пут у животу допушта да га прошлост обузме и почиње да трага за својом мајком.

Награде:

Кан – Лабел Еуропа Цинемас
Сарајево – Гран при „Срце Сарајева“, награда ФИПРЕСЦИ
Беч (Виеннале) – најбољи филм, режија, сценарио,мушка улога, монтажа, музика
Сао Пауло – награда жирија
Цирих – „Златно око“ за најбољи флм на немачком
Кијев – Гран при, награда критике

 

КАРЛ МАРКОВИЧ (1963)

Карл Маркович је, уз Кристофа Валца, један од најбољих и најпознатијих аустријских глумаца. Веома је цењен као позоришни и телевизијски глумац посебно по улози у серији „Комиссар Реx”. На играном филму дебитовао је почетком деведесетих и од тада остварио близу тридесет улога од којих му је најопзнатија она у „Фалсификаторима” Штефана Рузовицког. „Дисање” је његов редитељско-сценаристички деби на играном филму. Копредседник је Аустријске академије за филм.

Loading...