MOJ NAJBOLJI NEPRIJATELJ (2011), Austrija / Luksemburg, 100`

19.04.2013, 18:52.
blank-image

režija: Wolfgang Murnberger; scenario: Paul Hengge, Wolfgang Murnberger; fotografija: Peter von Haller; muzika: Matthias Weber; uloge: Moritz Bleibtreu, Georg Friedrich,Ursula Strauss;
Najnoviji film jednog od najpoznatiji austrijskih reditelja Volfganga Murnbergera rađen je po romanu Paula Hengea i u skladu sa rediteljevim opusom: to je crna i bolna komedija ovog puta o antisemitizmu u Austriji tokom Hitlerove vladavine. Protagonista je Viktor Kaufman, sin čuvenog bečkog trgovca umetničkim delima. Dolaskom nacista na vlast, njegov najbolji prijatelj, služavkin sin, Rudi Šmekal, postaje Kaufmanov neprijatelj koji opijen vlašću i mogućnošću da bude neko i nešto, želi da mu oduzme sve: kuću, verenicu i Mikelanđelov crtež za kojim nacisti tragaju. U tom trouglu nastaju glavni nesporazumi pomoću kojih će Murnberger mudro i upečatljivom lakoćom ispričati teške priče iz prošlosti.

Nagrade:

Viennale – nagrada za kostim

VOLFGANG MURNBERGER (1960)

Studirao je režiju, dramaturgiju i montažu na Bečkoj akademiji. Na velikom platnu debitovao je 1990. godine filmom „Raj ili pakao“ (Himmel oder Hölle / Heaven or Hell) koji mu je doneo i domaća i međunarodna priznanja. Najpoznatiji i kod publike najuspešniji je po ekranizacijama kriminalističkih romana Volfa Hasa u kojima je glavni junak inspektor Brener. Svaki od tih filmova u Austriji je imao više od 200 hiljada gledalaca, a prodat je i velikom broju zemalja za bioskopsko i televizijsko prikazivanje. Posle filma „Moj najbolji neprijatelj“ uradio je sedam tv filmova i nekoliko epizoda u serijama „Tatort“ i „Četiri žene i sahrana“.

Loading...