(ГРАФИЧКИ) ДИЗАЈНЕР: АУТОР ИЛИ УНИВЕРЗАЛНИ ВОЈНИК – ОБУКА, међународна конференција

27.03.2013-13.04, 19:25.
blank-image

Међународна конференција (Графички) Дизајнер: Аутор или универзални војник представља серију предавања, дискусија, радионица и изложби реномираних аутора, дизајнера и теоретичара из Србије, региона и Европе. Пројекат је превасходно намењен студентима уметничких факултета и факултета за дизајн из региона, али и младим професионалцима и широј публици.

Четврта по реду конференција, која се одржава од 27. до 30. марта 2013. године, носи назив Обука.

Претпостављамо да живимо у савременим, демократски устројеним државама, које подразумевају плурализам политичких, културних и верских убеђења и ставова из којих би, ваљда, требало да произађе свеколика разноликост онога што зовемо животним стилом. Како је онда могуће да скоро све дизајнерске школе подучавају унутар једне једине доктрине?

Идеје модернизма.

Са последицама које искључују огроман број људи који живе изван нашег уметничко-дизајнерског гета. Чему тако искључиве студије дизајна?*

С друге стране, кад говоримо о дизајну, да ли уопште имамо нешто друго на располагању?
Како подучавати будуће професионалце са софтвером, направљеним на постулатима авантгардних покрета са почетка прошлог века и са умовима заробљеним у модернистичку мрежу?

И на крају, за који храбри нови свет?

* Јан Мицхл, А Цасе Агаинст Модернист Региме ин Едуцатион

Предавачи на конференцији:

1. Боштјан Ботас Кенда, Словенија
2. Денис Елберс (Деннис Елберс), Холандија
3. Исидора Николић, Србија
4. Ивица Митровић, Хрватска
5. Јана Улрих (Јанна Уллрицх), Холандија / Немачка
6. Небојша Цветковић, Србија
7. Оливер Картак, Аустрија
8. Трибуна, Словенија
9. Вања Цуцулић, Хрватска
10. Весна Пешић, Србија

ИЗЛОЖБЕ (6 изложби у оквиру Војника 4)

У оквиру овогодишње међународне конференције (Графички) Дизајнер: Аутор или универзални војник – Обука, биће организоване следеће изложбе: ПОЛЕТ – Економска пропаганда у Југославији 1969 -1980. године; Похлепа није у моди, саосећање јесте- изложба плаката холандских дизајнера; Сеарцх/Финд/Лике/Схаре – Могућности визуелног приповедања, кустоски тим Свен Ехман и Денис Елберс; Дизајн Трибуне 2009-2012; ИМАМ(О) ПРОБЛЕМ; Изложба радова учесника конференције- Мењажа.

ПОЛЕТ – Економска пропаганда у Југославији 1969 -1980. године
(Ликовна галерија и Галерија Подроом Културног центра Београда, Кнез Михаилова 6)
Отварање изложбе је 27. марта у 20х. Изложба траје до 13. априла 2013.

На изложби ПОЛЕТ биће приказане најрепрезентативније рекламе објављене у недељнику „Економска политика“ у периоду од 1969. до 1980. године. У питању је својеврсна антологија тог времена која визуелним наративом осликава однос тржишта и привреде, потребу за приближавањем потрошачима и проширење маркетиншких правила и филозофије. Изложбу Полет подржао је НИС као друштвено одговорна компанија у оквиру програма под називом Култура без граница. Организатор изложбе је студио Метаклиника у сарадњи са Културним центром Београда. Изложба ће бити постављена у два галеријска простора: у Ликовној галерији и у галерији Подроом у Културном центру Београда. Богата визуелна грађа систематично је категоризована на преко 100 светлећих паноа уклопљених са конкретним подацима, тако да цела изложба функционише као једна велика инфографика која на најбољи начин преноси дух времена и сведочи о друштвеном устројству тог доба. Несвакидашњи спој западних тековина адвертајзинга, с једне, и социјалистицког естетизма, с друге стране. Прогресивна ликовност, духовитост, високи концептуални домети и лајфстајл у покушају! Осетите адвертајзинг на југословенски начин!

Крај шездесетих година прошлог века у Југославији обележио је покушај велике привредне реформе, односно одлучног и одлучујућег увођења тржишта у социјалистичку економију. Промене у привредном систему довеле су до праве револуције у односу привреде према потрошачима. Предузећа и банке почињу да се боре за своју позицију на тржишту, тражећи свој простор у јавности. Успостављање нове тржишне економије изнедрило је и нову естетику. За опстанак и остварење у новом поретку један медиј испоставио се као најдоминантнији – новинска реклама.

Похлепа није у моди, саосећање јесте – изложба плаката холандских дизајнера
(Галерија Артгет Културног центра Београда, Трг Републике 5)
Отварање изложбе је 27. марта у 20х. Изложба траје до 14. априла 2013.

Изложба је резултат сарадње Фестивала графичког дизајна у Бреди (ГДФБ) са међународном конференцијом (Графички) Дизајнер: Аутор или универзални војник.

ГДФБ ће представити две изложбе: Сеарцх/Финд/Лике/Схаре – Могућности визуелног приповедања и изложбу плаката холандских дизајнераПохлепа није у моди, саосећање јесте.

Директор ГДФБ-а Денис Елберс (Деннис Елберс) је гост конференције, и у четвртак 28. марта ће одржати предавање.

Збирка плаката Похлепа није у моди, саосећање јесте („Греед ис оут, емпатхy ис ин“) садржи око 30 плаката, углавном перспективних холандских дизајнера инспирисаних овим цитатом приматолога Франса де Wаала. Цитат, као и плакат, стимулишу и покрећу људе на много свесније понашање.

Дизајнери који учествују на изложб: Алфонс Хооикаас (НЛ), Арон Веллекооп Леон (НЛ), Буреау Бреугелманс (НЛ), Бастер (НЛ), Феиxен (ЦХ), Фресхцо (НЛ), Горилла (НЛ), Холy Греy (НЛ), Инбал Каплан-Харари (ИС), Јамес Вицторе (УС), Јан ен Рандоалд (БЕ), Јудитх ван дер Велден (НЛ), Јулиен Симсхаусер (ДЕ), Кензо Маyама Крамарз (БР), Коен Таселаар (НЛ), Леон Поиртерс (НЛ), Лудwиг Волбеда (НЛ), Магдалена Пхиел (СЕ), Марцел Хаеуслер (ДЕ), МЕ Студио (НЛ), Морлок Хасселбацх (НЛ), Ницоле Мартенс (НЛ), Пинар & Виола (НЛ), Раyмонд Лемстра (НЛ), Рејане Дал Белло (БР), Ропп Сцхоутен (НЛ), Рутгер Термхолен (НЛ), Сјоерд Коопманс (НЛ), Студио СигмаДелта (НЛ), Студио Наам (НЛ), Сузанне Цаертелинг (НЛ), Токо (НЛ), Еросие (НЛ).

Реализацију изложбе су помогли Дутцх Цреативе Индустриес Фунд и Културни центар Београда.

Сеарцх/Финд/Лике/Схаре – Могућности визуелног приповедања, кустоски тим Свен Ехман и Денис Елберс.
(Робна кућа Београд, Кнез Михаилова 5)
Отварање изложбе је 28. марта у 20:30х. Изложба траје до 6. априла 2013.

Изложба Сеарцх/Финд/Лике/Схаре приказује могућности визуелног приповедања о друштву у транзицији. Као одговор на актуелну политичку, друштвену и економску кризу, друштво захтева социјалну приврженост: учешће великих размера и савестан избор појединца. Размршујући сложене структуре нашег доба, дизајнери и фотографи пружају јасно виђење света. Њихово визуелно приповедање чини да публика постаје свеснија своје околине и понашања од личног до друштвеног нивоа. Ставови ствараоца слика, пре него дисциплине или медији, формирају језгро изложбе. Заступљени ставови проистичу из друштва које је отворено за критику, размишљања и мишљења других у процесу формирања властитог погледа на свет. Улога ствараоца слика није само у формирању информације; стваралац слика је одговоран за интерпретацију и преношење садржаја. Померајући креативне границе, стварајући одговорно, дизајнери са ставом одредиће будућност визуелних комуникација. Истраживањем различитих улога, дизајнер може да покаже како промена нашег понашања може допринети бољем разумевању. Све је то у Сеарцх, Финд, Лике, анд Схаре. 16 пројеката кроз које публика може да се упозна са различитим видом визуелног приповедања. Дизајн изложбе пружа увид и транспарентност, дозвољавајући публици да сама одабере. Кретајући се у тродимензионалној инфографици где нема зидова ни архитектонских интервенција, сами одређују руту. Боја, типографија и поставка предмета пружају категоричну интерпретацију.

Дизајнери на изложби: Арам Бартхолл (ДЕ), Горилла (НЛ), Метахавен (НЛ), Xавиер Барраде (ФР), Вахрам Муратyан (ФР), Цаталогтрее (НЛ), Цхристиен Меиндертсма (НЛ), Цхристопх Ниеманн (ДЕ), ЦЛЕВЕР°ФРАНКЕ (НЛ), Флорис Кааyк (НЛ), Францесцо Францхи (ИТ), Ји Лее (КР), Петер Øрнтофт (ДК), Ноортје ван Еекелен (НЛ), Студио Девет (НЛ), Сандра Кассенаар/Барт де Баетс (НЛ).

Дизајн Трибуне 2009-2012
(Галерија12 ХУБ, Карађорђева 59)
Отварање изложбе је 27. марта у 21х. Изложба траје до 7. априла 2013.

Изложба представља пресек Трибуниног издаваштва у последње три године, као и део радног процесаовог легенадарног љубљанског активистичког магазина. Трибуна је часопис који постоји од 1951. године као студентско гласило и у својој богатој историји објављивала је текстове данас признатих интелектуалаца, политичара и концептуалних уметника међу којима су Младен Долар, Растко Мочник, Славој Жижек, Охо рупа и други. Данас Трибуна излази једном месечно, бесплатно се дели на Универзитету у Љубљани, књижарама и галеријама. Трибуна је конципирана као критичка платформа у којој се објављују интервјуи, “трибунали”, критике, илустрације, фотографије и стрипови. Трибуна евоцира критички глас студената кроз писане и уметничке анализе кретања у друштву, као и кроз покретање активистичких догађаја. Она се бави егзистенцијалним питањима студената, квалитета студирања, актуелно-политичким кретањима, теоријском анализом, одражавајући друштво и свој положај у оквиру њега. По квалитету текстова, а поготову визеулизацији садржаја далеко превазилази оквире студентског часописа и тренутно је вероватно најбоље дизајниран часопис у ширем окружењу. Добитник је најпрестижније словеначке награде у области визуелних комуникација, Бруменове награде 2012, а награђена је и на прошлогодишњем међународном бијеналу ЗГРАФ у Загребу.

ИМАМ(О) ПРОБЛЕМ
(Хол Културног центра Београда)
Отварање изложбе је 27. марта у 21х. Изложба траје до 13. априла 2013

Изложбу ИМАМ(О) ПРОБЛЕМ чини селекција од седамдесет ангажованих радова студената дизајна и уметности, дизајнера, уметника, фотографа и активиста из Србије, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине и Словеније. Радови су изабрани путем отвореног конкурса на који је стигло преко 500 радова. Радови визуелно представљају свет у коме живимо и у којим све доменима постоје наши проблеми: ОБРАЗОВАЊЕ, ЕКОНОМИЈА, ПОЛИТИКА, СИСТЕМ ВРЕДНОСТИ, МАРГИНАЛНЕ ГРУПЕ, ДЕПРИВИЛЕГОВАНИ, МЕЂУЉУДСКИ ОДНОСИ, ЕКОЛОГИЈА, ПОРОДИЦА, ПОСАО, СЛОБОДНО ВРЕМЕ, ДИЗАЈН, УМЕТНОСТ… Радове су жирирали Мирко Илић, Вања Цуцулић и Славимир Стојановић.

Изложбу организују Блокови уз подршку агенције СуперДот и штампарије Публикум.

Изложба радова учесника конференције – Мењажа
(Културни центар ГРАД, Браће Крсмановић 4)
Отварање изложбе је 30. марта у 21х.

Групна изложба и јавна размена штампаних ауторских радова учесника, предавача и ментораконференције из земље и региона. ИзложбаМењажа је прилика за активно учешће, упознавање, комуникацију, презентацију, али и платформа за додатно повезивање и креативну размену свихучесника у пројекту(Графички) Дизајнер: Аутор или универзални војник.

РАДИОНИЦЕ / 27 – 30. марта 2013. године (15.00 – 20.00) – Факултет за медије и комуникације, Карађорђева 65

Поподневни програм конференције чине радионице за учеснике. Једанаест различитих менторских радионица представљају платформу за рад, истраживање и експериментисање. Кроз сусрет професионалаца и студената размењују се знања, културне вредности, идеје о дизајну и визуелним комуникацијама као и о променама које су нужне у односу на савремени систем образовања из области графичког дизајна. У оквиру овогодишње конференције биће организовано 11 радионица.

Ментори студентских радионица:
1. Дамир Бралић и Вања Цуцулић (Хрватска)
2. Дарио Девић и Хрвоје Живчић (Хрватска)
3. Лорем Ипсум (Србија)
4. Мане Радмановић (Србија)
5. Јана Улрих (Јанна Уллрицх) (Холандија/Немачка)
6. Петра Милички и Нико Михаљевић (Хрватска/Холандија)
7. Славимир Стојановић (Србија)
8. Слободан Јовановић Цоба и Орин Иван Вркаш (Србија/Хрватска)
9. Тхе Миха Артнак (Словенија)
10. Трибуна (Словенија)
11. Турбосутра (Србија)

ПРОГРАМ

Среда 27. март
19:00 Отварање 4. Међународне конференције (Графички) Дизајнер: Аутор или универзални војник – Обука, Контролни – квиз, Дворана Културног центра Београда
Отварање изложби
20:00 ПОЛЕТ – Економска пропаганда у Југославији 1969 -1980. године, Ликовна галерија и галерија Подроом, Културни центар Београда
Похлепа није у моди, саосећање јесте- изложба плаката холандских дизајнера, Галерија Артгет Културног центра Београда
21:00 Дизајн Трибуне 2009-2012, Галерија 12 ХУБ
ИМАМ(О) ПРОБЛЕМ , Хол Културног центра Београда

Четвртак, 28. март
Дворана Културног центра Београда
09:30 – 10:00 Регистрација учесника
10:00 – 11:00 Денис Елберс, Холандија
11:00 – 12:00 Весна Пешић, Србија
12:00 – 13:00 Боштјан Ботас Кенда, Словенија

Факултет за медије и комуникације
15:00 – 20:00 Студентске радионице
Отварање изложбе
20:30 Сеарцх/Финд/Лике/Схаре – Могућности визуелног приповедања, кустоски тим Свен Ехман и Денис Елберс, Робна кућа Београд

Петак, 29. март
Дворана Културног центра Београда
10:00 – 11:00 Оливер Картак, Аустрија
11:00 – 12:00 Јана Улрих, Холандија / Немачка
12:00 – 13:00 Трибуна, Словенија

Факултет за медије и комуникације
15:00 – 20:00 Студентске радионице

Субота, 30. март
Дворана Културног центра Београда
10:00 – 11:00 Вања Цуцулић, Хрватска
11:00 – 12:00 Небојша Цветковић, Србија
12:00 – 13:00 Ивица Митровић, Хрватска
13:00 – 14:00 Исидора Николић, Србија

Факултет за медије и комуникације
15:00 – 18:00 Студентске радионице
18:00 – 20:00 Презентација радова насталих у оквиру радионица.

Културни центар ГРАД
21:00 Отварање изложбе радова учесника конференције Мењажа

ИНФОРМАЦИЈЕ

Конференција
Котизација 1.300,00 РСД (12 евра) за студенте и професоре; 1.700,00 РСД (15 евра) за студенте који се поред учешћа на конференцији пријаве и за студентске радионице; 2.500,00 РСД (24 евра) за
остале. Плаћање се врши путем уплате на рачун 3401100436121 / сврха уплате
(учешће на конференцији) – прималац (НВО Блокови, Влајковићева 31) – позив на број (01)
Попуњене пријаве и доказ о уплати котизације послати на маил нго.блокови@гмаил.цом
Рок за пријаву 21. март 2013.

Радионице
На радионицама ће моћи да учествује највише 110 студената. У пријави треба навести
три опције за радионице. Студенти ће бити изабрани на основу редоследа пријава.

Изложба Мењажа
Темплате преузети са сајта www.блокови.орг (хттп://блокови.орг/Медиа/Дефаулт/ХтмлWидгет/темплате-мењаза.пдф)
Пдф фајл слати на маил нго.блокови@гмаил.цом
Рок за предају радова је 21. март 2013.

Простори
Дворана Културног центра Београда, Коларчева 6, www.кцб.орг.рс
Ликовна галерија Културног центра Београда, Кнез Михаилова 6, www.кцб.орг.рс
Галерија Артгет Културног центра Београда, Трг Републике 5, www.кцб.орг.рс
Галерија Подроом Културног центра Београда, Трг републике 5 или Кнез Михаилова 6 (из Београдског излога), www.кцб.орг.рс
Хол Културног центра Београда, Трг републике 5 или Кнез Михаилова 6 (из Београдског излога), www.кцб.орг.рс
Факултет за медије и комуникације, Карађорђева 65, www.фмк.еду.рс
Галерија12 ХУБ, Карађорђева 59, www.г12хуб.цом
Робна кућа Београд , Кнез Михаилова 5, www.ркбеоград.рс
Културни центар ГРАД, Браће Крсмановић 4, www.градбеоград.еу

О АУТОРИМА ПРОЈЕКТА И ПАРТНЕРИМА

Аутор пројекта, организатор и продуцент међународне конференције (Графички)
Дизајнер: Аутор или универзални војник је невладина организација БЛОКОВИ, основана
2010. године, која се бави едукативним пројектима у областима дизајна, уметности
и архитектуре, обраћајући се младима, као будућим професионалцима и носиоцима
друштвеног развоја. Блокови делују с циљем да допринесу стварању система вредновања
знања и модела функционисања, неопходним за успостављање новог позитивног
система вредности код млађе популације.

Пројекат међународне конференције (Графички) Дизајнер: Аутор или универзални војник се реализује четврту годину за редом у партнерству са Културним центром Београда, Факултетом за медије и комуникације, ЕРСТЕ банком, Аустријским културним форумом, Фондом креативних индустрија Холандије, Фестивалом графичког дизајна у Бреди, Музејем савремене уметности у Београду, Културним центром Град, Робним кућама Београд, Галеријом 12 ХУБ, агенцијом СуперДот и штампаријом Публикум.

Организација / НВО Блокови
Контакт
НВО Блокови, Влајковићева 31, 11000 Београд
нго.блокови@гмаил.цом
www.блокови.орг

 

Loading...