ИВАНА ТОМАНОВИЋ, Блиски погледи, фотографије

05.03.2013-24.03, 12:55.
blank-image

На шестој самосталној изложби ове уметнице представљени су фотографски записи са њених путовања у протекле две деценије која су започела још током њених студија фотографије на прашкој академији ФАМУ
Ова серија, у бити документарних фотографија, могла би се окарактерисати као изразито субјективна јер се не базира на конкретном дешавању, већ ствара мале драмске ситуације унутар визуелних односа ствари, људи и светла. Сва та „дешавања” проналази на својим путовањима где, у духу класичног фотографа-истраживача (луталице), открива сопствени однос према оном што је окружује, привлачи и узбуђује. И те доживљаје смешта у оквир фотографске слике креирајући својеврсни „мементо мори” у ком покушава да отргне живот из његове неумитне пролазности.

Једноставне, сасвим обичне сцене, често само са траговима људи, делују као секвенце неког филма, замрзнуте у времену и простору, где радњу почиње и завршава гледалац, на месту које је сâм замислио
у времену које је сâм одредио. Све фотографије снимљене су класичном, данас помало заборављеном методом, на филм и то у крос-процесу, који на граници експеримента повећава и продубљује неизвесност стварање латентне слике на филму – појам сасвим непознат у данашњој дигиталној ери.

Ивана Томановић рођена је 1971. године у Новом Саду. Студирала је фотографију на Академији за филм и телевизију ФАМУ у Прагу (Чешка Република), где је и магистрирала. Од 2001.до 2011. радила је у часопису за културу фотографију Рефото, од 2003. као главни и одговорни уредник. Педагошки рад започела је 2009.године на Академији уметности Нови Сад, Универзитет у Новом Саду, где ради као доцент на студијском програму Фотографија. Одржала је бројна предавања, радионице на тему фотографије (пре свега естетике), била је селектор и организатор многих изложби фотографије, аутор је бројних текстова за каталоге изложби и уредник је фото-монографије „Фотографије – Драгољуб Тошић”, издате 2006. године.

Loading...