SVEŠTENIKOVA DECA (Hrvatska, Srbija, Eurimaž) 2012.

07.02.2013-21.02, 13:17.
blank-image

režija: Vinko Brešan scenario: Mate Matišić uloge: Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Marija Škaričić, Lazar Ristovski
Komedija Sveštenikova deca je peti igrani film Vinka Brešana, koji se kroz različite žanrove bavio najosetljivijim temama u hrvatskom društvu. Izuzetno uspešan u komediji, Brešan je u filmovima „Kako je počeo rat na mom otoku“ i „Maršal“ suštinski obradio početak rata i postkomunizam u Hrvatskoj. S druge strane „Svjedoci“ su, kao snažna moralna drama, prvi hrvatski film koji govori o hrvatski zločinima u ratovima devedesetih. Njegov prethodni film „Nije kraj“ je tužna komedija koja rat svodi na nivo najogavnije pornografije.
I evo ga sada ponovo u komediji koja se bavi važnom stavkom u hrvatskoj stavrnosti: katoličkom crkvom i njenim odnosom prema kontroli rađanja i svemu što proizilazi iz te teme. Glavni junak filma je mladi i predani sveštenik don Fabijan koji stiže na malo dalmatinsko ostrvo. Izuzetno zabrinut zbog pada nataliteta on u duhu katoličke vere započinje neobičnu akciju – buši zapakovane kondome! U tom poslu pridružuju mu se dva poznata ostrvska lika: trafikant i mahniti apotekar. Oni ubrzo ukidaju svu postojeću kontracepciju na ostrvu. Rezultat su brojni porodjaji i venčanja što glavnog biskupa navodi da poseti ostrvo…
Reč je o filmskoj adaptaciji istoimene drame uspešnog pisca, scenariste i kompozitora Mate Matišića koji je za film napisao scenario i muziku. Matišić je inače pisao filmsku muziku za sve prethodne Brešanove filmove, dok je Brešanov četvrti film ‘Nije kraj’ nastao na predlošku Matišićeve drame ‘Žena bez tijela’.

Loading...