U MAGLI (Belorusija, Rusija, Nemačka, Holandija, Letonija), 2012.

07.02.2013-13.02, 13:33.
blank-image

režija: Sergej Loznica scenario: Sergej Loznica po romanu Vasila Bikova fotografija: Oleg Mutu uloge: Vladimir Svirski, Vladislav Abašin, Sergej Koljesov nagrade: Kan – nagrada FIPRESCI, Jerevan – Gran pri, Minsk –Gran pri, Kotbus- nagrada za glumu i nagrada ekumenskog žirija, Festival Tarkovskog – prva nagrada
Radnja filma odigrava se 1942. godina na teritoriji današnje Belorusije. Oblast je pod nemačkom okupacijom a partizani vode bespoštednu borbu za oslobođenje. Nedaleko od imanja na kome živi radnik na železnici, Sušćenja, voz je dignut u vazduh. Nevinog Sušćenju hapse zajedno sa diverzantima ali ga ne kažnjavaju već ga puštaju na slobodu. Po oblasti se proneo glas da je Sušćenja kolaboracionista i dva partizana, Burov i Vojtik, dolaze da kazne izdajnika. Sušćenja polazi s njima u šumu gde treba da ga streljaju. Međutim, tamo upadaju u neprijateljsku zamku u kojoj jedan od partizana gine. Dospevši u situciju u kojoj mu je sloboda na domak ruke, Sušćenja odlučuje da napravi moralan izbor u krajnje nemoralnim uslovima.

Beloruski reditelj Sergej Loznica (1964) imao je izuzetnu karijeru u oblasti kratkog i dokumentarnog filma. Pobeđvao je na najvećim svetskim festivalima u Obverhauzenu, Krakovu, Karlovim Varima, Lajpcigu. Prvi celovečernji igrani film “Moja sreća”(2010) snimljen je u nemačko-ukrajinskoj produkciji i premijerno je kao i film “U magli” prikazan u glavnom programu Kanskog festivala.

Loading...