ТАФИЛ МУСОВИЋ, Стање раја, слике и цртежи

13.02.2013-03.03, 13:37.
blank-image

Изложба нових радова, насловљена Стање раја, представља занимљиву концептуалну целину коју чине шест слика пејзажа и седам еротских цртежа.
Београдски сликар Тафил Мусовић од 1988. године живи и ради у Холандији. Изван трендова, силом прилика изопштен из средине у којој је одрастао и где се школовао, силом прилика пресељен, сходно искуству стеченом после Београда у Риму и Лондону, и најзад Амстердаму. Овај аутор, чији је ликовни израз изнедрен осамдесетих година у оквиру београдске нове слике, после своје самосталне изложбе у Салону Музеја савремене уметности 1986, одлази у егзил у Холандији. Мада је очигледно да он у великој мери дугује тадашњој општој атмосфери препознатиљиве поетике београдске фигурације, истовремено је учинио и значајно померање према неоекспресионизму овог времена и сликарству новог призора. Његов рад не увесељава нити опушта, не уљуљкава нас складном игром визуелних ефеката, нити нас заводи причом на коју се ослања. Не крије да спрам посматрача има чак и нека очекивања која можда изазивају одређену нелагодност. За Тафила Мусовиц́а сиз̌е је повод да се својим познатим ирониц̌ним коментарисањем препусти виртуелно-експресионистиц̌ком рес̌авању постављеног проблема.
Нови циклус слика, под називом Стање раја – пејзажи без људског лика, пут, кавез… места злочина… постапокалиптичке слике са текстом који можда више нико не уме да прочита. Човек је оставио прљави траг себе, природа је нанишањена, сат се зауставља, обдукциони столови су спремни… На фрагментаризованој слици земља је и доле и горе, и испод и изнад: ми смо већ покопани, мртви… убијене убице. А пут увек скреће на десно… и нестаје. (Радоња Лепосавић, из текста предговора у каталогу)

Тафил Мусовић (1950) је дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду, на Одсеку yа сликарство 1974, а постдипломске студије завршио на истом факултету 1979. године. Од 1977. излагао је на бројним самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству. Добитник је Награде за најбољи цртеж на Факултету ликовних уметности, Награде РТВ Студио Б за најбољу изложбу (1977), Награде Басиссстипендиум – Фондс воор Беелденде кунстен (1996, 2000, 2004, 2008). Живи и ради у Амстердаму, Холандија.

Loading...