LORENS U SVAKOM SLUČAJU (Kanada, Francuska), 2012.

10.01.2013-16.01, 14:33.
blank-image

režija i scenario: Gzavije Dolan fotografija: Iv Belanže uloge: Melvil Pupo, Suzan Kleman, Natali Baj, Monia Šokri, Iv Žak … originalna muzika: Noa korišćena muzika: Čajkovski, Prokofjev, Sati, Brams, Betoven, Vivaldi, Djuran Djuran, Dipeš mod, Selin Dion, … nagrade: Kan – Suzan Kleman kao najbolja glumica u programu „Izvestan pogled“, Queer palm; Kabur – Gran pri Zlatni labud, nagrada mladih; Hamburg – nagrada Art cinema; Toronto – najbolji kanadski film
Posle velikog uspeha sa filmovima „Ubio sam majku“ (2009) i „Izmišljene ljubavi“ (2010) koji su kod nas premijerno prikazani na Festivalu autorskog filma, jedan od najmlađih i najperspektivnijih reditelja današnjice, Gzavije Dolan (1989) konačno, posle premijere na FAF-u, ima film u redovnoj bioskopskoj distribuciji u Srbiji. Reč je o njegovom najnovijem filmu „Lorens u svakom slučaju“ koji je, kao i prethodna dva Dolanova filma, svetsku premijeru imao na Kanskom festivalu.
Glavni junak ove priče je Lorens, mladi nastavnik i pisac čija će knjiga uskoro biti objavljena. On uživa u vezi punoj ljubavi, strasti i razumevanja sa svojom verenicom Fred. Međutim, na svoj 30. rođendan, Lorens priznaje Fred kako želi da postane žena, tražeći od nje da ga podrži u nameri da promeni pol. Fred je suviše povređena i oni raskidaju vezu. Oboje se trude da izgrade novi život, ne misleći na prošlost. Pet godina kasnije, Lorens bivšoj ljubavi šalje primerak svoje prve knjige poezije.
Reč je o nesvakidašnjem filmu koji promenu pola tretira kao promenu forme dok suština ostaje ista, a to je ljubav dva ljudska bića. Oni se vole srcem, a sve ostalo je tehničke prirode, pogotovo kada postanemo svesni da je Lorens ipak samo delom žena. On je Lorens u svakom slučaju.
U izvanredno režiranom i briljantno dizajniranom filmu ulogu za pamćenje ostvarila je Suzan Kleman koja igra Lorensovu životnu ljubav, Fred.

Loading...