ЛОРЕНС У СВАКОМ СЛУЧАЈУ (Канада, Француска), 2012.

10.01.2013-16.01, 14:33.
blank-image

режија и сценарио: Гзавије Долан фотографија: Ив Беланже улоге: Мелвил Пупо, Сузан Клеман, Натали Бај, Мониа Шокри, Ив Жак … оригинална музика: Ноа коришћена музика: Чајковски, Прокофјев, Сати, Брамс, Бетовен, Вивалди, Дјуран Дјуран, Дипеш мод, Селин Дион, … награде: Кан – Сузан Клеман као најбоља глумица у програму „Известан поглед“, Qуеер палм; Кабур – Гран при Златни лабуд, награда младих; Хамбург – награда Арт цинема; Торонто – најбољи канадски филм
После великог успеха са филмовима „Убио сам мајку“ (2009) и „Измишљене љубави“ (2010) који су код нас премијерно приказани на Фестивалу ауторског филма, један од најмлађих и најперспективнијих редитеља данашњице, Гзавије Долан (1989) коначно, после премијере на ФАФ-у, има филм у редовној биоскопској дистрибуцији у Србији. Реч је о његовом најновијем филму „Лоренс у сваком случају“ који је, као и претходна два Доланова филма, светску премијеру имао на Канском фестивалу.
Главни јунак ове приче је Лоренс, млади наставник и писац чија ће књига ускоро бити објављена. Он ужива у вези пуној љубави, страсти и разумевања са својом вереницом Фред. Међутим, на свој 30. рођендан, Лоренс признаје Фред како жели да постане жена, тражећи од ње да га подржи у намери да промени пол. Фред је сувише повређена и они раскидају везу. Обоје се труде да изграде нови живот, не мислећи на прошлост. Пет година касније, Лоренс бившој љубави шаље примерак своје прве књиге поезије.
Реч је о несвакидашњем филму који промену пола третира као промену форме док суштина остаје иста, а то је љубав два људска бића. Они се воле срцем, а све остало је техничке природе, поготово када постанемо свесни да је Лоренс ипак само делом жена. Он је Лоренс у сваком случају.
У изванредно режираном и бриљантно дизајнираном филму улогу за памћење остварила је Сузан Клеман која игра Лоренсову животну љубав, Фред.

Loading...