Predstavljanje monografije APATIN, GRAD SKULPTURA

04.11.2014, 17:26.
blank-image

Učestvuju: Radmila Savčić, Sava Stepanov, dr Živorad Smiljanić, Dragana Palavestra, Savo Popović, Marko Lađušić, Miodrag Ivanović, Marko Vukša i Miodrag Rakočević
Kulturni centar Beograda i Kulturni centar Čukarica pozivaju Vas na predstavljanje monografije:

APATIN, GRAD SKULPTURA
u utorak, 4. novembra u 18.00 u Galeriji Artget, Trg Republike 5/I

Učestvuju: Radmila Savčić, Sava Stepanov, dr Živorad Smiljanić, Dragana Palavestra,
Savo Popović, Marko Lađušić, Miodrag Ivanović, Marko Vukša i Miodrag Rakočević

Povod za monografiju jeste jubilej Simpozijuma skulpture „Meander“ Apatin (1994 – 2014).
Autorka monografije je Radmila Savčić, istoričar umetnosti, kustos galerije „Meander“, umetnički direktor Vajarskog simpozijuma u Apatinu i bivša direktorka Muzeja savremene likovne umetnosti u Novom Sadu. Recenziju je napisao Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada, a izdavač je Skupština opštine Apatin.

Monografija „Apatin, grad skulptura“ prezentuje zbirku Savremene skulpture na otvorenom prostoru. Preko 100 skulptura nalaze se na različitim lokacijama grada, pojedinačno ili u grupama od po nekoliko dela sličnih likovnih izraza, stilova i formata, kao mali izložbeni punktovi. Ono što Beograd decenijama sanja, Apatin je ostvario i nastavlja sa realizacijom tog beogradskog sna: na ulicama, trgovima, u parkovima, na raskršćima ovog mirnog i lepog gradića na obali Dunava, postavljene su skulpture uglednih domaćih i inostranih umetnika. To je tek deo bogate kolekcije skulptura koja raste u ovom gradu već 20 godina, zahvaljujući međunarodnom vajarskom simpozijumu. U fondu apatinske skulpture nalaze se dela naših najznačajnijih autora kao što su Olga Jevrić, Svetomir Arsić Basara, Kosta Bogdanović, Milija Nešić, Željka Momirov, Milovan Dagović, Andrija Vasiljević, Mladen Marinkov, Miodrag Perić, Miroljub Stamenković, Slavoljub Caja Radojčić, Milan Blanuša, Darija Kačić, Đorđije Crnčević, Zdravko Joksimović, Gabriel Glid, Marko Lađušić, Slobodan Kojić i mnogi drugi.

Na promociji monografije biće predstavljena i „Vajarska radionica-Ada“, koju je početkom septembra obnovio Kulturni centar Čukarica u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti i JP „Ada Ciganlija“, a pod pokroviteljstvom GO Čukarica. Predviđeno je da skulpture, nastale na ovoj koloniji, budu postaljene na otvorenom prostoru, u parku skulptura na Adi, kao i na određenim lokacijama u opštini Čukarica i Gradu Beogradu.

Loading...