Представљање монографије АПАТИН, ГРАД СКУЛПТУРА

04.11.2014, 17:26.
blank-image

Учествују: Радмила Савчић, Сава Степанов, др Живорад Смиљанић, Драгана Палавестра, Саво Поповић, Марко Лађушић, Миодраг Ивановић, Марко Вукша и Миодраг Ракочевић
Културни центар Београда и Културни центар Чукарица позивају Вас на представљање монографије:

АПАТИН, ГРАД СКУЛПТУРА
у уторак, 4. новембра у 18.00 у Галерији Артгет, Трг Републике 5/И

Учествују: Радмила Савчић, Сава Степанов, др Живорад Смиљанић, Драгана Палавестра,
Саво Поповић, Марко Лађушић, Миодраг Ивановић, Марко Вукша и Миодраг Ракочевић

Повод за монографију јесте јубилеј Симпозијума скулптуре „Меандер“ Апатин (1994 – 2014).
Ауторка монографије је Радмила Савчић, историчар уметности, кустос галерије „Меандер“, уметнички директор Вајарског симпозијума у Апатину и бивша директорка Музеја савремене ликовне уметности у Новом Саду. Рецензију је написао Сава Степанов, ликовни критичар из Новог Сада, а издавач је Скупштина општине Апатин.

Монографија „Апатин, град скулптура“ презентује збирку Савремене скулптуре на отвореном простору. Преко 100 скулптура налазе се на различитим локацијама града, појединачно или у групама од по неколико дела сличних ликовних израза, стилова и формата, као мали изложбени пунктови. Оно што Београд деценијама сања, Апатин је остварио и наставља са реализацијом тог београдског сна: на улицама, трговима, у парковима, на раскршћима овог мирног и лепог градића на обали Дунава, постављене су скулптуре угледних домаћих и иностраних уметника. То је тек део богате колекције скулптура која расте у овом граду већ 20 година, захваљујући међународном вајарском симпозијуму. У фонду апатинске скулптуре налазе се дела наших најзначајнијих аутора као што су Олга Јеврић, Светомир Арсић Басара, Коста Богдановић, Милија Нешић, Жељка Момиров, Милован Даговић, Андрија Васиљевић, Младен Маринков, Миодраг Перић, Мирољуб Стаменковић, Славољуб Цаја Радојчић, Милан Блануша, Дарија Качић, Ђорђије Црнчевић, Здравко Јоксимовић, Габриел Глид, Марко Лађушић, Слободан Којић и многи други.

На промоцији монографије биће представљена и „Вајарска радионица-Ада“, коју је почетком септембра обновио Културни центар Чукарица у сарадњи са Факултетом примењених уметности и ЈП „Ада Циганлија“, а под покровитељством ГО Чукарица. Предвиђено је да скулптуре, настале на овој колонији, буду постаљене на отвореном простору, у парку скулптура на Ади, као и на одређеним локацијама у општини Чукарица и Граду Београду.

Loading...