DAN DOMAĆEG FILMA – Biba Struja

01.11.2014, 17:30.
blank-image

Ulaz slobodan
DAN DOMAĆEG FILMA U DVORANI KULTURNOG CENTRA BEOGRADA
Subota 1.novembar 2014. u 13.00

Ulaz slobodan!

BIBA STRUJA (Srbija) 2012. 54’
režija i scenario: Dušan Čavić i Dušan Šaponja
fotografija: Damjan Radovanović
muzika: Ana Đorđević
učestvuju: Slaviša Pajkić, Milovan Svakov, Nemanja Đorđević, Ruška Jakić
produkcija: Ciklotron d.o.o.
nagrade: Beldocs 2012. nagrada za najbolji srpski dokumentarni film na festivalu

Autori popularnih serijala „Ciklotron“ i „Marka Žvaka“, Dušan Šaponja i Dušan Čavić više od tri godine pripremali su svoj prvi dugometražni dokumentarni film „Biba Struja“ je film o Slaviši Pajkiću – čoveku koji u svojim rukama može da isprži viršlu. Zahvaljujući fenomenu koji je otkrio još kao tinejdžer, Slaviša je ceo svoj život posvetio električnoj struji sa kojom se druži i dan danas. Njegov organizam je otporan na struju i Slaviša kontroliše jačinu struje koju ispušta njegovo telo.
U pokušaju da obori i treći Ginisov rekord „Biba Struja“ suočava se s nepremostivom preprekom, slabljenjem moći zbog starenja njegovog organizma. Kako će gubitak ovog fenomena uticati na njegov porodični i društveni status, da li će naučnici uspeti u potpunosti da objasne ovaj fenomen, pokušali su da otkriju autori filma u dokumentarcu o čoveku kome nisu dozvolili da sedne na električnu stolicu.
Pored podrške Filmskog centra Srbije, Ministarstva Kulture i Skupštine grada Beograda, film je podržalo pet inostranih televizija, od kojih su dve javni servisi – Austrijski ORF i Danski DR TV, kao i Švedski obrazovni program UR i Kanadske televizije TV Ontario i TV Knowledge.

Dan domaćeg filma je program posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva koji se sastoji od besplatnih projekcija dokumentarnih filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije. Dan domaćeg filma održavaće se jednom mesečno u 11 gradova Srbije i tokom 12 meseci biće predstavljeno ukupno 14 filmskih ostvarenja domaćih autora. Filmovi koji će biti prikazani nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni od strane što brojnije publike. Nakon svake projekcije, gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima.

Dan domaćeg filma je inicijativa koju je pokrenuo Filmski centar Srbije u saradnji sa Filmkulturom, organizacijom posvećenoj edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, koja za cilj ima obrazovanje i stimulaciju kritičkog mišljenja.

Loading...