ДЕСЕТА СЛОБОДНА ЗОНА – уторак, 11. новембар

11.11.2014, 18:44.
blank-image

Филмски фестивал
Уторак 11.11.
15.00 КИДНАПОВАЊЕ МИШЕЛА УЕЛБЕКА (Француска, Белгија) р: Гијом Никло 96’
17.00 СО ЗЕМЉЕ (Француска) р: Вим Вендерс, Џулијана Салгадо 110’
19.00 ГИРЛХООД (Француска) р: Селин Сијама 112’
21.00 БОYХООД (САД) р: Ричард Линклејтер 165’
23.30 НОЋНИ РАЗГОВОРИ: Феномен Боyхоод

 

15.00 КИДНАПОВАЊЕ МИШЕЛА УЕЛБЕКА (Л’енлèвемент де Мицхел Хоуеллебецq)
Француска 2014. 96’
режија и сценарио: Гијом Никлу
фотографија: Кристоф Офенстајн
награде: САНДЕНС – најбољи сценарио

Дана 16. септембра 2011. све ТВ станице, новине , блогови, радио станице и вебсајтови извештавали су исто: Мишел Уелбек, признати писац, добитник престижне награде При Гонкур 2010. године, киднапован је. Неки медији одлазе толико далеко у претпоставкама да тврде да је чак и Ал-Каида умешана. Следећих неколико дана вести одјекују кроз књижевне и новинарске кругове, хранећи спекулације и хајп. Намештена отмица? Криза идентитета? План да се побегне у иностранство? Шизофрени делиријум? Мишел никада неће снабдети медије икаквим рационалним објашњењем шта му се заиста десило.

17.00 СО ЗЕМЉЕ (Ле сел де ла терре) Француска 2014. 110’
режија: Вим Вендерс, Жулијано Рибеиро Салгадо
сценаристи: Вим Вендерс, Жулијано Рибеиро Салгадо, Давид Рyије, Камиј Делафон
фотографија: Иго Барбије
музика: Лоран Птиганд
награде: КАН – програм “Известан поглед” – специјална награда жирија, награда екуменског жирија; САН СЕБАСТИЈАН – награда публике

Последњих 40 година, фотограф Себастиао Салгадо путовао је континентима, пратећи кораке вечно мењајућег човечанства. Сведочио је неким од најзначајнијих догађаја скорије историје; међународним сукобима, изгладњивањима и протеривањима. Сада се упушта у откривање прастарих предела, дивље флоре и фауне, и грандиозних пејзажа у склопу огромног фотографског пројекта који одаје почаст лепоти планете. Живот и дело Себастиаоа Салгада су нам обелодањени од стране његовог сина, Жулијана, који је његов сапутник, и Вима Вендерса, као колеге фотографа.

19.00 ГИРЛХООД (Банде дес филлес) Француска 2014. 112’
режија и сценарио : Селин Сиама
фотографија: Кристел Фурније
музика: Жан-Баптист д Лобије
улоге: Кариђа Туре, Аса Сила, Линдси Карамох…
награде: САН СЕБАСТИЈАН – ТВ награда други поглед

Притиснута породичним окружењем, слабим шансама које образовање нуди и мушким законом у крају, Маријем започиње нови живот након сусрета са три слободоумне девојке. Она мења име, стил облачења и оставља школу како би била приваћена у банду, надајући се да ће то бити њен пут ка слободи.

 

21.00 БОYХООД (САД) 2013. 165’
режија и сценарио: Ричард Линклејтер
фотографија: Ли Данијел. Шејн Ф. Кели
улоге: Илар Колтрејн, Патриша Аркети, Итан Хоук, Елајџа Смит, Лорелај Линклејтер
награде: БЕРЛИН – награда за режију; ФИПРЕСЦИ – годишња награда за најбољи филм;
ХАУГЕСУНД – награда норвешке критике; СИЈЕТЛ – најбољи филм, режија, глумица

Настао у периоду од 12 година са истом поставом глумаца, за само 39 снимајућих дана Боyхоод Ричарда Линклејтера је прича о одрастању која помера границе филма. Снимљен је из перспективе дечака, Мејсона, који одраста на екрану пред нашим очима. У улогама родитеља су Итан Хоук и Патриша Аркет, док Мејсонову сестру, Саманту, игра Лорелај Линклејтер (редитељева кћерка). Сцене из живота једне (не)обичне америчке породице уједно су и хроника једног времена које се мери (и) одличном музиком. У филму ћете чути како пролази време од првог албума групе Колдплеј и њиховог сингла Yеллоw до садашњег времена уз звуке групе Аркејд Фајер. Боyхоод је истовремено и временска капсула и ода родитељству и одрастању. Гледајући Мејсона и његову породицу препознаћете и део сопственог живота.

Loading...