DESETA SLOBODNA ZONA – nedelja. 9. novembar

09.11.2014, 12:59.
blank-image

Filmski festival
15.00 GORI MORE (Francuska) r: Natali Nambo, Maki Beršaš 75’
17.00 NE OSTAVLJAJ ME (Belgija, Holandija) 107’ r: Sabin Lub Baker, Nils van Koeverden
19.00 MOTIVACIJA: NULA (Izrael) r: Tajla Lavije 100’
21.00 SUĐENJE U MAĐARSKOJ (Mađarska, Portugal)r: Ester Hajdu 108’
23.00 NOĆNI RAZGOVORI: Tihe vode desnice

 

15.00 GORI MORE (Brûle la mer) Francuska 2014. 75’
režija: Natali Nambo, Maki Beršaš
fotografija: Nikolas Rej
nagrade: Nagrada Francuskog instituta i nagrada Susreti, Međunarodni filmski festival u
Marseju – FID Marseille, 2014.

Ovo nije film o emigraciji i revoluciji, ovo je esej o slobodi, ili, možda pre, esej kao priprema za slobodu: stvaran i fiktivni pokušaj bekstva koji upliće snimanje filma, učestvovanje u procesu emancipacije: spaljivanje mora, granica, zakona, papirologije… Šta znači raskrstiti sa prošlim životom, ostaviti zemlju i porodicu koja nas vezuje solidarnošću, međusobnim pomaganjem i poreklom i pridružiti se svetu mitologizovanom i dominiranom kapitalističkim odnosima. Reditelji filma vešto izbegavaju sociološke klišee i zaista doprinose da glasovi ovih ljudi odjeknu.

 

17.00 NE OSTAVLJAJ ME (Ne me quitte pas) Belgija, Holandija 2013. 107’
režija i scenario: Sabin Lub Baker, Nils van Kovorden
fotografija: Nils van Kovorden
nagrade: TRAJBEKA – najbolja montaža doku filma; LITL ROK – specijalna nagrada žirija

Tragikomična oda posvećena neuspehu i smeštena u selo na ivici Belgije. Bob (Flamanac) i Marsel (Valonac) dele samoću, neobičan smisao za humor i žeđ za alkoholom. Bob je penzionisani stočar koji voli svoju slobodu i šumu, dok Marsel pokušava da održi kontakt sa porodicom koji gubi. Vreme sporo prolazi u valonskoj provinciji. Na sreću, tu su drva za cepanje i lepljivi papir za muve koji mora da se menja, kao i povremeni odlasci kod zubara. Ostalo vreme provedeno je u opijanju. Prijatelji su se dogovorili da je samoubistvo najbolji izlaz iz beznadežne situacije, u slučaju da postane gore nego što već jeste. U tom slučaju, odabrali su savršeno mesto za izvršenje – ispod Bobovog drveta života.

19.00 MOTIVACIJA NULA (Zero motivation) Izrael, Francuska 2014. 100’
režija i svenario: Tajla Lavi
fotografija: Jaron Šarf
muzika: Ran Bagno
uloge: Dana Ivgi, Neli Tagar, Šani Klajn
nagrade: TRAJBEKA – najbolji narativno film, nagrada Nora Efron
IZRAELSKA FILMSKA AKADEMIJA – najbolja režija, scenario, glumica,
montaža, muzika, kasting

Zohar i Dafi su najbolje drugarice koje zajedno služe u administraciji artiljerijske baze na jugu Izraela. Dele krevet na sprat, a pošto se ni jedna od njih ne slaže sa ostalima, provode sve svoje vreme zajedno deleći tajne, svoje obroke i strast prema kompjuterskim igricama. Pričama ovih mladih žena vojnika, njihovim stvarnim i nestvarnim putovanjem kroz lavirint birokratije i mladalačke nemire, film “Motivacija nula”omogućava tragično-komični uvid u vojnu sferu izraelskog društva.

 

21.00 SUĐENJE U MAĐARSKOJ (Ítélet Magyarországon/ Judgment in Hungary) Mađarska, Portugal, Nemačka 2013. 107
režija, scenario i kamera : Ester Hajdu
muzika: Šandor Mester
nagrade: Prag “Festival jedna svet” – najbolji film
London ” Ovoreni grad dokumentarni festival” – velika nagrada žirija
Trst – nagrada CEI ; Visbaden – nagrada za dokumentarni film

“Suđenje u Mađarskoj” je sudska drama o procesu nad četvoročlanom bandom serijiskih ubica, koja je u toku jedne godine ubila nekoliko pripadnika romskog naroda, među njima i petogodišnje dete. Sudsko saslušanje za ovu krvavu seriju ubistava bez presedana počelo je u martu 2011. u Budimpešti, a završilo 6. avgusta, 2013. Četiri čoveka su bili optužena od strane države za ubistvo na rasnoj osnovi. Zabeleženo je da su ispalili 63 hica iz vatrenog oružja i bacili 11 Molotovljevih koktela, što je za posledicu ostavilo šestoro mrtvih, među kojima se našlo i dete. Film prati sudbinu tri romske porodice koje veruju da ce pravosuđe da im obezbedi epilog i zasluženu kaznu za počinitelje. Veruju da će ih mađarska država zaštiti. Mogu li Romi da veruju mađarskom pravosudnom sistemu?

Loading...