ДЕСЕТА СЛОБОДНА ЗОНА – недеља. 9. новембар

09.11.2014, 12:59.
blank-image

Филмски фестивал
15.00 ГОРИ МОРЕ (Француска) р: Натали Намбо, Маки Бершаш 75’
17.00 НЕ ОСТАВЉАЈ МЕ (Белгија, Холандија) 107’ р: Сабин Луб Бакер, Нилс ван Коеверден
19.00 МОТИВАЦИЈА: НУЛА (Израел) р: Тајла Лавије 100’
21.00 СУЂЕЊЕ У МАЂАРСКОЈ (Мађарска, Португал)р: Естер Хајду 108’
23.00 НОЋНИ РАЗГОВОРИ: Тихе воде деснице

 

15.00 ГОРИ МОРЕ (Брûле ла мер) Француска 2014. 75’
режија: Натали Намбо, Маки Бершаш
фотографија: Николас Реј
награде: Награда Француског института и награда Сусрети, Међународни филмски фестивал у
Марсеју – ФИД Марсеилле, 2014.

Ово није филм о емиграцији и револуцији, ово је есеј о слободи, или, можда пре, есеј као припрема за слободу: стваран и фиктивни покушај бекства који уплиће снимање филма, учествовање у процесу еманципације: спаљивање мора, граница, закона, папирологије… Шта значи раскрстити са прошлим животом, оставити земљу и породицу која нас везује солидарношћу, међусобним помагањем и пореклом и придружити се свету митологизованом и доминираном капиталистичким односима. Редитељи филма вешто избегавају социолошке клишее и заиста доприносе да гласови ових људи одјекну.

 

17.00 НЕ ОСТАВЉАЈ МЕ (Не ме qуитте пас) Белгија, Холандија 2013. 107’
режија и сценарио: Сабин Луб Бакер, Нилс ван Коворден
фотографија: Нилс ван Коворден
награде: ТРАЈБЕКА – најбоља монтажа доку филма; ЛИТЛ РОК – специјална награда жирија

Трагикомична ода посвећена неуспеху и смештена у село на ивици Белгије. Боб (Фламанац) и Марсел (Валонац) деле самоћу, необичан смисао за хумор и жеђ за алкохолом. Боб је пензионисани сточар који воли своју слободу и шуму, док Марсел покушава да одржи контакт са породицом који губи. Време споро пролази у валонској провинцији. На срећу, ту су дрва за цепање и лепљиви папир за муве који мора да се мења, као и повремени одласци код зубара. Остало време проведено је у опијању. Пријатељи су се договорили да је самоубиство најбољи излаз из безнадежне ситуације, у случају да постане горе него што већ јесте. У том случају, одабрали су савршено место за извршење – испод Бобовог дрвета живота.

19.00 МОТИВАЦИЈА НУЛА (Зеро мотиватион) Израел, Француска 2014. 100’
режија и свенарио: Тајла Лави
фотографија: Јарон Шарф
музика: Ран Багно
улоге: Дана Ивги, Нели Тагар, Шани Клајн
награде: ТРАЈБЕКА – најбољи наративно филм, награда Нора Ефрон
ИЗРАЕЛСКА ФИЛМСКА АКАДЕМИЈА – најбоља режија, сценарио, глумица,
монтажа, музика, кастинг

Зохар и Дафи су најбоље другарице које заједно служе у администрацији артиљеријске базе на југу Израела. Деле кревет на спрат, а пошто се ни једна од њих не слаже са осталима, проводе све своје време заједно делећи тајне, своје оброке и страст према компјутерским игрицама. Причама ових младих жена војника, њиховим стварним и нестварним путовањем кроз лавиринт бирократије и младалачке немире, филм “Мотивација нула”омогућава трагично-комични увид у војну сферу израелског друштва.

 

21.00 СУЂЕЊЕ У МАЂАРСКОЈ (Íтéлет Магyарорсзáгон/ Јудгмент ин Хунгарy) Мађарска, Португал, Немачка 2013. 107
режија, сценарио и камера : Естер Хајду
музика: Шандор Местер
награде: Праг “Фестивал једна свет” – најбољи филм
Лондон ” Оворени град документарни фестивал” – велика награда жирија
Трст – награда ЦЕИ ; Висбаден – награда за документарни филм

“Суђење у Мађарској” је судска драма о процесу над четворочланом бандом серијиских убица, која је у току једне године убила неколико припадника ромског народа, међу њима и петогодишње дете. Судско саслушање за ову крваву серију убистава без преседана почело је у марту 2011. у Будимпешти, а завршило 6. августа, 2013. Четири човека су били оптужена од стране државе за убиство на расној основи. Забележено је да су испалили 63 хица из ватреног оружја и бацили 11 Молотовљевих коктела, што је за последицу оставило шесторо мртвих, међу којима се нашло и дете. Филм прати судбину три ромске породице које верују да це правосуђе да им обезбеди епилог и заслужену казну за починитеље. Верују да ће их мађарска држава заштити. Могу ли Роми да верују мађарском правосудном систему?

Loading...