ГЕТЕ ФЕСТ 2014 – пети дан

13.10.2014, 14:02.
blank-image

Недеља немачког филма
19:00 ЏЕК (Јацк) Немачка 2014. 103’

режија: Едвард Бергер
сценарио: Едвард Бергер, Неле Милер-Штефен
фотографија: Јенс Харант
музика: Кристоф М. Кајзер, Јулијан Мас
улоге: Иво Пицкер, Георг Армс, Луизе Хејер…

Иако има тек десет година, Џек је одговоран за себе и свог малог брата Мануела јер њихова самохрана мајка преко дана ради, а увече често излази. Оца у домаћинству нема. Једнога дана Мануел се приликом купања испекао врелом водом. Кривица за то је сваљена на Џека. То је властима био довољан разлог да га сместе у дом. У дому дечак пати за својом кућом, убрзо упада у конфликтне ситуације и бежи како би се вратио кући. Међутим, још једном мајка није ту. У потрази за њом, Џек и Мануел лутају градом, спавају по парковима и подземним гаражама, беже од полиције, срећу одрасле који им помажу и оне који су равнодушни.

 

21:00 СТАНИЦЕ КРСТА (Креузwег/ Статионс оф тхе Цросс) Немачка 2014. 107’

режија: Дитрих Бригеман
сценарио: Ана и Дитрих Бригеман
фотографија: Александер Сас
музика: Мартин Фриморген
улоге: Леа ван Акен, Франциска Вајс, Флоријан Штетер, Луси Арон…
Награде: Берлинале 2014: Сребрни медвед за најбољи сценарио, награда екуменског жирија; Хаугесунд – награда екуменског жирија
Единбург- награда студентског жирија; Европски филмски фестивал у Палићу 2014 – Палићки торањ за најбољу режију

Млада Марија живи између два света. У школи, она је 14-годишња девојчица са типичним интересовањима тинејџерке. Код куће, она следи учења братства Пија XИИ и њиховог традиционалног тумачења католицизма. Све о чему Марија мисли и ради мора да прође Божју проверу па је страх од погрешног корака њен стални пратилац. И док Маријина мајка своју ћерку чврстом руком присиљава да иде путем вере, отац углавном ћути и у критичним тренуцима је само неми посматрач. Конфликти се заоштравају када долази до расправе са наставницима и лекарима. Марија очајнички покушава да свима удовољи и тако све више упада у унакрсну ватру. Како ускладити осећања које она гаји према једном школском другу са заповестима чисте љубави према Богу? Да ли Господ тражи велику жртву како би се њен мали брат излечио од болести? Дитрих Бригеман душевну патњу његове младе протагонисткиње развија у 14 станица на путу Крста – од „Осуде Исуса на смрт“ до „Свето Исусово тело полаже се у гроб“.

Loading...