ГЕТЕ ФЕСТ 2014 – други дан

10.10.2014, 14:06.
blank-image

Недеља немачког филма
19:00 ЉУБАВНЕ ШНИЦЛЕ (Лове Стеакс) Немачка 2013. 89’

режија: Јакоб Лас
сценарио: Јакоб Лас, Инес Шилер, Тимон Шепи, Нико Вохе
фотографија: Тимон Шепи
музика: Голо Шулц
улоге: Лана Купер, Франц Роговски, Мајк Ридел…
награде: Минхен – Награда за најбољу режију, сценарио, мушку и женску главну улога; Сарбрикен – награда Макс Офилс; Потсдам – друга награда за продукцију; Парк Сити (Сламданце фестивал) – награда за најбољи трејлер

Клеменс и Лара раде у истом хотелу на обали Балтичког мора, али, сем истог места на коме раде, немају ништа заједничко. Напротив, нису могли да буду различитији. Повученом Клеменсу је потребан мир, док кочоперна Лара тражи акцију. Само што је окончао своје образовање за масера, он већ „меси“ госте, док она још увек учи за куварицу. Када се њих двоје случајно срећу у лифту, међусобна привлачност је најпре поприлично ограничена. Па ипак, полако али сигурно, њих двоје постају блиски. Клеменс се све више ослобађа своје уздржаности и учествује у бројним Лариним шалама. Међутим, у једном тренутку, катастрофа прети да разори заједничку срећу…

 

21:00 НИШТА СЕ ЛОШЕ НЕ МОЖЕ ДОГОДИТИ (Торе танзт/ Нотхинг Бад Цан Хаппен) Немачка 2013, 110’

режија и сценарио : Катрин Гебе
фотографија: Мориц Шултхајс
музика: Петер Фолк, Јоханес Ленигер
улоге: Јулијус Фелдмајер, Саша Александар Герзак, Свантје Колхоф…
награде: Филмски фестивал у Хамбургу -најбољи сценарио; Баварска филмска награда – најбољи млади редитељ, Талин – најбољи филм за младе, Удружење немачких филмских критичара- најбољи дебитантски филм….

Млади Торе жели да у Хамбургу, са религиозним панкерима који себе називају „Исусови фрикови“, отпочне нови живот. При том ће му се неочекивано указати прилика да помогне једној породици у саобраћајној незгоди. Захвални Бено позива спасиоца у породичну кућу са вртом, у којој станује са супругом и двоје деце. Торе на овај случајни сусрет гледа као на Божји знак и спријатељује се са Беном, али се скитница посебно добро разуме са 15-годишњом Беновом поћерком Сани. Већ после неколико дана породица позива панкера да као стални гост кампује у шатору на њиховом имању. Недуго затим, Бено изненада постаје напрасит и насилан. Торе, међутим, не дозвољава да га то натера на одлазак, већ у све тежим злостављањима препознаје Божји изазов… Филм је инспирисано истинитим догађајима а светску премијеру имао је у Канском програму Известан поглед.

„…с једне стране, филм је невероватно сигурно инсцениран деби који је упознат са могућностима биоскопа… С друге стране, међутим, Ништа лоше се не може догодити је и окрутан, немилосрдан филм који гледаоца неће ама баш нимало поштедети. […] То је филм који узнемирава. А узнемиреност се у немачком филму ретко може видети.“ ( ДЕР СПИЕГЕЛ)

Loading...