ГЕТЕ ФЕСТ 2014 – трећи дан

11.10.2014, 14:09.
blank-image

Недеља немачког филма
19:00 МРАЧНИ СВЕТ (Финстерwорлд) Немачка, 2013. 95’

режија: Фрауке Финстервалдер
сценарио: Фрауке Финстервалдер, Кристијан Крахт
фотографија: Маркус Фердерер
музика: Михаела Мелиан
улоге: Корина Харфух, Сандра Хилер, Јакуб Гјершал, Криштоф Бах, Роналд Церфелд, Јоханес Криш, Леонард Шајхер…
Награде: Берлинале 2014 -најбољи сценарио; Немачка филмска награда 2014. за најбољу женску споредну улогу -Сандра Хилер; Цирих – Златно око за најбојли филм на немачком језику; Монтреал – Бронзани зенит за најбољи дебитантски филм; Награда немачке критике за најбољи сценарио у 2013.

Радња филма „Мрачни свет“ се догађа у Немачкој која се привидно налази изван времена. У земљи, у којој сунце стално сија, деца носе школске униформе, полицајци су маскирани у медведе а педикири старијим дамама поклањају колаче. Међутим, иза лепоте овог привидног света вреба понор у који нас ово путовање и води.

„У изванредном филмском дебију Мрачни свет Фрауке Финстервалдер, Немачка је представљена као надреално место трауматизовано националсоцијализмом. Трагикомедија открива различите животне моделе и често их на мрачан начин доводи у везу…“(ДИЕ ЗЕИТ)?

21:00 ДИПЛОМАТИЈА (Дипломатие/ Дипломацy) Француска, Немачка 2014. 88’

режија: Фолкер Шлендорф
сценарио: Сирил Жели, Фолкер Шлендорф
фотографија:Мишел Аматје
музика: Јерг Лемберг
улоге: Андре Дисолије, Нилс Ареструп, Бургхарт Клауснер, Роберт Штадлобер…

Битка за Француску је, по свему судећи, одлучена 25. августа 1944. Друга француска оклопна дивизија налази се пред капијама Париза и само је питање времена када ће савезници ослободити главни град Француске из канџи нациста. Међутим, немачки командант града Дитрих фон Холтиц налази се у дилеми: Да ли да, како је Хитлер наредио, град брани по сваку цену и, уколико је то потребно, минама и бомбама га претвори у прах и пепео, или да капитулира и тако спаси смрти хиљаде људи и сачува историјску архитектуру француског главног града? Немачки генерал се бори са својом савешћу, а шведски конзул Раул Нординг свим дипломатским и реторичким средствима покушава да сачува град од разарања.

Loading...