Koncert pijaniste Ivana Bašića

06.10.2014, 20:00.
blank-image

Uspešni mladi pijasnita Ivan Bašić izvešće pred beogradskom publikom dela poljskog kompozitora i pijaniste F. Šopena.

Program:
Frederik Šopen
Nokturno, op. 55, br. 2

Balada u Ef-duru br. 2, op. 38

Etida, op. 10, br. 4

Etida, op. 25, br. 10

Četiri mazurke, op. 24

Šest prelida op. 28 (izbor)
Prelid u Es-duru
Prelid u ce-molu
Prelid u Be-duru
Prelid u ge-molu
Prelid u Ef-duru
Prelid u de-molu

Biografija:
Ivan Bašić (Beograd, 1996) je završio SMŠ Mokranjac kao đak generacije u klasi prof. Željke Vorkapić. Nakon toga je upisao FMU (2013), kao prvoplasirani na prijemnom ispitu, kod prof. Nevene Popović.
Osvojio je brojne nagrade i priznanja: dva puta je bio laureat republičkog takmičenja, osvojio je prve nagrade na međunarodnim takmičenjima Banjalučki bijenale (2012), Davorin Jenko (Šabac) i drugim. Nastupao je kao solista sa orkestrom izvodeći Grigov Koncert za klavir i orkestar u a-molu. Osvajio je bronzanu medalju na takmičenju mladih muzičara u Kustendorfu, kao i u Radovljici (Slovenija) na takmičenju Šopenov zlatni prsten.Održao je nekoliko solističkih koncerata u Beogradu, Banjaluci i drugim gradovima.
Osvojio je prvu nagradu na takmičenju F. Šopen u Rimu, kao i nagradu za najboljeg učesnika iz istočnoevropskih zemalja. Tim povodom je nastupio na završnom koncertu u Rimu koji je prenosio nekoliko evropskih radio-televizijskih stanica. Nastupao je u Novom Sadu, Beogradu, kao i u brojnim emisijama na radiju i televiziji.
U julu 2014. godine je nastupio na letnjem festivalu u Austriji (Gmunden). Nedavno je imao solistički koncert na festivalu Tisin cvet kao i nastup sa talentovanom mladom violončeliskinjom Irenom Josifoskom, sa kojom je premijerno izveo Jevrejsku svitu našeg kompozitora Aleksandra Vujića.
Marta meseca ove godine mu je dodeljena nagrada časopisa Muzika klasika za najboljeg mladog umetnika-izvođača (2013).

 

Loading...