„Belgrade Saxperience“ – Гордан Тудор

11.10.2014, 20:00.
blank-image

У оквиру Првог међународног фестивала саксофона у Србији Belgrade Saxperience, београдској публици ће се представити и изузетни хрватски саксофониста Гордан Тудор, који ће извести програм за саксофон и електронику.

Програм:
Марко Руждјак
Passamezzo за алт саксофон и там-там

Матијас Кренбитер
Концерт за алт саксофон и МИДИ оркестар у Дe-дуру

Гордан Тудор
It’s Not OK Computer за алт саксофон, pitch to MIDI converter и аналогни синтисајзер

Матијас Кренбитер
Ringereigen за тенор саксофон и електронику

Џејкоб тер Велхаус
Pimpin’ за баритон саксофон и боомбоx

Мирела Ивичевић
Jam Spookiku (P.N.P.) за алт саксофон, електронику и видео

Биографија:
Гордан Тудор (1982) је саксофониста и композитор. Школовао се у Сплиту, Загребу, Амстердаму и Паризу. Победник је бројних државних и међународних такмичења саксофониста. Наступао је по Европи и Северној Америци у различитим камерним саставима (дуо, трио, квартет, соло+електроника) и као солиста са многим оркестрима, а такође је и алт саксофониста Папандопуло квартета.
Добитник је Ректорске награде, награде Јудита за најкомплетније музичко осварење на 52. Сплитском лету, награде Загребачке филхармоније за најбољег младог музичара Хрватске, Лионс Цлуб Гранд Приx, друге награде на Интернационалном такмичењу композитора Маренострум у Берлину, годишње награде за младе композиторе фондације Рудолф & Маргита Матз, награде Порин за најбољу композицију класичне музике и многих других.
Као репродуктивни уметник премијерно је извео око 30 композиција хрватских и страних аутора, а као композитор писао је у разним жанровима и за различите саставе. Последње дело, балет Водоинсталатер већ четврту сезону је на репертоару Театра &ТД, а критичари су га једногласно прогласили једном од сензација загребачког Музичког бијенала 2009. године. Балету Водоинсталатер је био једина плесна представа у склопу 60. Дубровачких летњих игара.
Тудор је уметнички директор фестивала Дани нове глазбе у Сплиту где угошћује еминентне музичаре из целог света. Ради као професор саксофона на Уметничкој академији у Сплиту, у МШ Јосипа Хаце, и као гостујући професор на Музичкој академији у Новом Саду.

Loading...