Концерт виолончелисткиње Светлане Богосављевић, кларинетисте Дејвида Грифитса и пијанисте Владимира Милошевића

11.09.2014, 20:00.
blank-image

Вилончелисткиња Светлана Богосављевић и кларинетиста Дејвид Грифитс, чланови ансмабла „Лиаисон“ из Аустралије, наступиће у Београду заједно са пијанистом Владимиром Милошевићем, а осим композиција Дебисија и Брамса, извешће премијерно дело српске композиторке Александре Вребалов која живи и ради у Њујорку.

Програм:
Клод Дебиси
Соната за виолончело и клавир у дe-молу, L. 135
Prologue – Lent
Sérénade – Modérément animé
Finale – Animé

Александра Вребалов
Prayers for Isa (премијерно у Србији)

Клод Дебиси
Прва рапсодија за кларинет и клавир, L. 116

Јоханес Брамс
Трио за кларинет, виолончело и клавир, оп. 114
Allegro
Adagio
Andante grazioso
Allegro

Биографије:
Светлана Богосављевић је дипломирала виолончело на престижној Централној музичкој школи при Московском државном конзерваторијуму П. И. Чајковски, на Конзерваторијуму Пибоди у Балтимору, као и на  Високој школи за музику и игру у Келну.
Као члан реномираног трија из Мелбурна Ensemble Liaison, наступала је широм Аустралије и Новог Зеланда. Такође, наступала је на фестивалу КоторАрт у Црној Гори и на Новосадском музичком лету. На Чело фесту је одржала  рецитал, као и мајсторски курс (2012). Са тријом Ensemble Liaison је осварила снимке за издавачке куће Melba Recordings и Tall Poppies.
Радила је на месту другог солисте Рајнске филхармоније. Свирала је с великим бројем ансамбала, међу којима су симфонијски оркестри Сиднеја, Мелбурна и Сингапура, Оркестар Victoria, Kvartet Prometheus, Келнски чело секстет, Келнски камерни оркестар, ансамбли Tippet и Arcadia, Бамбершки симфоничари и Радио оркестар Северне Немачке. Наступала је на Мелбурнском међународном фестивалу, као и на музичким фестивалима Kowmung и Camden Haven, Дубровачким летњим играма, БЕМУС-у и на Музичком тријеналу у Келну.
Предаје виолончело и камерну музику на Конзерваторијуму (Sir Zelman Cowen School of Music) Универзитета Монаш у Мелбурну. Свира на инструменту Joseph Panormo лондонских градитеља виолончела из 1812. године.

Дејвид Грифитс је дипломирао на Конзерваторијуму у Канбери у класи Алана Вивијана. Школовање је наставио у Њујорку и магистрирао на Конзерваторијуму на Менхетну као студент Чарлса Најдиха, Рикарда Моралеса, Алана Кеја и Дејвида Кракауера. Ради као предавач и координатор на катедри за лимене и дрвене дувачке инструменте на Конзерваторијуму (Sir Zelman Cowen School of Music) Универзитта Монаш у Мелбурну, и члан је резиденцијалног ансамбла овог универзитета Ensemble Liaison.
Добитник је награде Artists International (Њујорк), поводом чега је одржао реситал у Карнеги холу (2000). Као члан различитих камерних састава наступао је широм света. Сарађивао је с члановима Кливлендског, Шангајског и Оксфордског гудачког квартета, наступао је са ансамблом New York Wind Soloists, као и саставима Ensemble@UNSW и Southern Cross Soloists. Као члан Ensemble Liaison је сарађивао са изузетним уметницима, Н. Радуловићем, Р. Ченом,  П. Грабовским, Д. Џонсом и другим. Снимци Ensemble Liaison су обајвељни за издавачку кућу Tall Поппиес и понели су висока признања критике широм света. Био је други солиста Мелбурнског симфонијског оркестра, као и солиста оркестра Макаа и Шангајског радио оркестра. Сарађивао је са оркестрима широм света.

Владимир Милошевић (1980) је завршио последипломске студије на ФМУ у Београду у класи проф. Невене Поповић. Специјализацију је наставио на академији Incontri col Maestro у Италији. Био је победник бројних међународних конкурса у земљи, Француској, Италији, Пољској и у Португалији. Добитник је треће награде на такмицењу Southern Highlands у Аустралији, награде за најбоље изведено дело из периода романтизма и награде публике. Наступао је на подијумима у Паризу, Лондону, Берлину, Порту, Прагу, Вићенци, Милану, Риму, Венецији, Трсту, Рену, Ници, Казабланци, Маракешу, Порто Алегреу, Санкт Петербургу… Учествовао је и на свим значајним домаћим фестивалима, као и на бројним фестивалима у широм Европе. Као победник такмичења Concerti in Villa у Италији, дебитовао је у чувеној дворани Carnegie Recital Hall у Њујорку. Имао је турнеје по Аустралији и по Јужној Африци. Снимао је за радио и телевизијске станице широм света. Недавно је наступио у Њујорку, као добитник признања Уметник у успону Њујоршке асоцијације концертних уметника. Од 2005. године предаје на ФМУ у Београду.

 

Loading...