Наука у кухињи – интерактивно предавање о молекуларној гастрономији

29.08.2014, 15:26.
blank-image

Предавачи: Лука Михајловић и Вања Пушкар

Да ли сте се икада запитали зашто месо порумени на тигању, или зашто су нека пецива жилава и еластична, а друга мекана и ломљива? Да ли користите микроталасну за било шта осим за загревање хране? На предавању „Наука у кухињи“ пробаћемо да вас убедимо да је храна, уствари, само један скуп хемикалија који се понаша по познатим физичко-хемијским законима. Овакав приступ може да нам омогући нови ниво уживања у јелу, да нас забави, као и да нам олакша свакодневицу кувања.
Биће приказано неколико нових, кључних техника и састојака који се користе у овом, аналитичком приступу кувању, а посетиоци ће имати прилике да дегустирају јела попут сладоледа од сланине, кавијара од малине, маслиновог уља у праху…

Лука Михајловић је рођен и одрастао на Врачару, пре 30-ак година. Руководилац семинара биомедицине у истраживачкој станици Петница и истраживач сарадник на Хемијском факултету. Након завршене биохемије на Хемијском Факултету схватио да је све време учио о кувању, а да му то нико није рекао. Од 2009/10 активно ангажован на промоцији молекуларне гастрономије и употреби научног резона у кулинарству. Велики љубитељ путовања и фотографије и доста лош свирач блуз гитаре.

Фотографије са догађаја

Loading...