ВЛАДИМИР ТАТАРЕВИЋ и САША ПРЕРАДОВИЋ – Ка идеалу класичне лепоте: два погледа

28.08.2014-20.09, 15:40.
blank-image

Изложба „Ка идеалу класичне лепоте: два погледа“ Владимира Татаревића и Саше Прерадовића резултат је њиховог вишегодишњег истраживања у третирању нагог женског тела које је овде представљено на петнаестак фотографија.
Уметнички директор Галерије Артгет у 2014. години Александар Келић каже да „док Прерадовић остаје веран класичном приступу и црно-белој фотографији, Татаревић експериментише како у колориту тако и у накнадној надградњи изворног снимка. Оно што на први поглед удаљава ауторе у њиховим приступима је заправо тачка додира где долази до изражаја њихова систематичност и прецизност у реализацији аутентичног става у фотографији.“

Оставши веран техници колор фотографије, ентеријеру односно студију, Владимир Татаревић се на себи специфичан начин окреће деконструкцији, у овом случају, старих мајстора сликарства. На његовим пикторијалним фотографијама жене трансформисане у Леде, Данаје, Венере ренесансних и барокних ремек дела су посвећене искључиво свом унутрашњем свету и бићу, а не посматрачу.

За разлику од Владимира Татаревића, Саша Прерадовић тежи једном минималистичком концепту у приказивању акта. Уклањањем свих секундарних детаља и креирањем готово празног и неутралног амбијента аутор усмерава наш поглед искључиво на акт приказан углавном у класичним ставовима и гестовима. Пажљивим посматрањем уочава се да подједнако важну бравуру као и само тело имају форма, а пре свега светлост. Разигравањем тела у потрази за одговарајућим формалним ритмом, Саша Прерадовић у својим радовима настоји да повеже сложено студијско светло и облик и да преиспита згуснути репертоар креативног простора у овој исцрпљеној тематици уз помоћ новонасталог микро-амбијента. (Из уводног текста Ка идеалу класичне лепоте: два погледа Јелене Матић)

Владимир Татаревић је рођен у Београду, где је дипломирао фотографију на Факултету примењених уметности и дизајна Универзитета уметности 1997. године. После завршетка магистарских студија пропутовао је свет и био у више од тридесет земаља у току двогодишњег путовања радећи за Транс-Оцеан Пхотос, Њујорк, САД. Касније се преселио у Атланту (Џорџија, САД), где је радио као фотограф за различите компаније. Лета 2002. године освојио је прву награду на националном такмичењу фотографа Лифетоуцх у Атланти. Пред крај 2002. се вратио у Београд где је наставио каријеру као слободни уметник. Имао је четрнаест самосталних изложби и учествовао је у неколико интернационалних изложби. Његов рад је публикован у великом броју престижних часописа као што су: Натионал Геограпхиц, Цосмополитан, Мен’с Хеалтх…
Данас предаје фотографију као доцент на Факултету примењених уметности Универзитета уметности у Београду.

www.tatarevic.com
vladimirtatarevic@gmail.com
vladimir.tatarevic@fpu.bg.ac.rs

Саша Прерадовић је рођен 1965. године у Београду, где је завршио Факултет примењених уметности и дизајна Универзитета уметности. У статусу је слободног уметника (УЛУПУДС). Ради у властитом студију Фотон и истоименој школи где подучава полазнике свих узраста заинтересоване за овај вид уметности.
Поред комерцијалне фотографије и разних професионалних захтева, своју активност је до сада усмеравао углавном у два тематска правца: wилдлифе и акт. Као велики љубитељ природе, био је фотограф многих научно-истраживачких експедиција, мониторинга и пројеката, а његови радови публиковани су у књигама, часописима и пропагандном материјалу скоро свих институција и невладиних организација у Србији које се баве природом. Крајем 1997. се излагачки активира, најпре с лифе фотографијом, али врло брзо се проналази у теми акта, за коју је највише и награђиван. До сада је учествовао на око 80 колективних изложби у земљи и иностранству и добио преко 50 награда и признања. Ово му је четврта самостална изложба.
www.skolafotografije.com
skolafotografije@gmail.com

Loading...