Koncert violončeliste Nemanje Stankovića i pijanistkinje Maje Mihić

01.09.2014, 20:00.
blank-image

Početak sezone koncerata u galeriji Artget podudara se ovoga puta sa početkom nove školske godine. Sezonu otvaramo koncertom izuzetnog mladog violončeliste Nemanje Stankovića, nosioca nagrada mnogih međunarodnih takmičenja i soliste Beogradske filharmonije. Nastupa u saradnji sa pijanistkinjom Majom Mihić.

Program:
Alfredo Pjati
Kapris br. 12, op. 25

Johan Sebastijan Bah
Izbor iz Svite za violončelo solo br. 4 u Es-duru, BWV 1010
Prelude
Sarabande

Robert Šuman
Fantastični komadi, op. 73
Zart und mit Ausdruck
Lebhaft, leicht
Rasch und mit Feuer

Pol Hindemit
Sonata za violončelo solo, op. 25/3
Lebhaft, sehr markiert
Mäßig schnell, gemächlich
Langsam
Lebhafte Viertel
Mäßig schnell

Žozef Gi Roparc
Sonata za violončelo i klavir br. 2 u a-molu
Lent – Ardent
Lent et calme
Très lent – Assez animé

Biografije:
Nemanja Stanković rođen je u Kragujevcu, gde je kao učenik generacije završio srednju muzičku školu u klasi Bože Saramandića. Diplomirao je 2009. godine kao student generacije na FMU u Beogradu u klasi Sandre Belić. Na Bečkom konzervatorijumu studirao je u klasi Natalije Gutman i 2013. godine sa najvišim pohvalama stekao zvanje Master umetnosti. Usavršavao se u Salcburgu (Univerzitet Mozarteum) u klasi Enrika Broncija, kao i u Firenci (Scuola di Musica di Fiesole) u klasi Natalije Gutman. Trenutno privodi kraju doktorske studije na FMU u Beogradu u klasi Sandre Belić.
Stanković je bio nagrađivan kao finalista brojnih takmičenja i konkursa, poput Internacionalnog takmičenja violončelista u Licenu (Austrija, 2012 – prva nagrada), Međunarodnog takmičenja muzičke omladine (Beograd, 2010 – prva nagrada publike), Johanes Brams (Austrija, 2011 – finale), Fidelio specijal (Beč, 2012), Antonio Janigro (Hrvatska, 2004 – treća nagrada), Petar Konjović (2007 – prva i specijalna nagrada), Internacionalnog takmičenja studenata u Sarajevu (2008 – prva i specijalna nagrada). Godine 2007. je od strane umetničke asocijacije ArtLink proglašen za najperspektivnijeg mladog umetnika Srbije. Ova nagrada donela mu je snimanje prvog kompakt diska sa delima Paganinija, Dvoržaka, Davidova, Hajdna i Čajkovskog.
Pohađao je majstorske kurseve kod renomiranih umetnika kao što su Jens Peter Majnc, Ralf Kiršbaum, Dejvid Strejndž, Miša Majski, Monika Leskovar, Majkl Štraus, Aleksander Bejli, Ivan Kučer, Elizabet Vilson i drugi.
Od marta 2011. godine, Nemanja Stanković je solo violončelista Beogradske filharmonije. Kao solista, nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, orkestrom Camerata Serbica, Italijanskim omladinskim orkestrom (OGI), Češkim virtuozima, BGO Dušan Skovran, Filharmonijskim orkestrom FMU Beograd, Kristianstad symfoniker i drugim. Održao je solističke koncerte na međunarodnim festivalima BEMUS, Note di Primavera (Italija), Mlade zvezde današnjice (Švedska), Čelo fest, ArtLink i drugim. Ističe se Nemanjin nastup na Baroknoj radionici u Gmundenu (Austrija, 2006), gde je proglašen za najuspešnijeg svirača barkone muzike. Takođe je svirao u Palati invalida (u Katedrali Luja IX, kao i u Velikom salonu) u Parizu, u Staklenoj sali Muzikferajna, kao i u bečkom Koncerthausu.
Snimao je za nacionalne medijske kuće kao što su RTS, ORF i RAI.

Maja Mihić je svoje muzičko obrazovanje započela kod prof. Blagorodne Radak. Diplomirala je i magistrirala na FMU u klasi prof. Ninoslava Živkovića.
Dobitnik je više nagrada na Republičkim takmičenjima pijanista. Kao član klavirskog dua osvojila je prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu, 1996. godine, prvu apsolutnu nagradu na 6. pijanističkom takmičenju u italijanskom gradu Ostuni i prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju za pijaniste održanom u Rimu iste godine. Polufinalista je velikog takmičenja Torneo internazionale di musica koje se održava u dvanaest različitih evropskih gradova. Održala je brojne solističke koncerte, nastupala u različitim kamernim ansamblima od dua do kvinteta, i sarađivala sa brojnim muzičarima. Nastupala je sa ansamblom duvača Beogradske filharmonije, Umetničkim ansamblom Vojske Srbije Stanislav Binički i sa Gudačima sv. Đorđa. Učestvovala je na festivalima BELEF, Tisin cvet, NIMUS, na Međunarodnoj tribini kompozitora, kao i na Muzičkom festivalu u Ostuniju (Italija).
Aktivno sarađuje sa violinistkinjom Madlen Stokić i klarinetistom Milošem Nikolićem u okviru trija Pokret, koji neguje savremeno srpsko stvaralaštvo. Za tri godine postojanja, trio je izveo više od dvadeset kompozicija srpskih autora, od kojih dvanaest premijerno. Koncert u dvorani Kolarčeve zadužbine 2012. godine, proglašen je za Koncert godine od strane časopisa Muzika klasika.
Maja Mihić je docent na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od 2010. godine pohađa doktorske studije na ovom fakultetu.

Ulaz na koncert je slobodan.

Loading...