СТЕФАНА САВИЋ, Хоћеш ли ме и сутра волети?

31.07.2014-23.08, 16:16.
blank-image

Фотографије и слајд пројекција

На изложби Стефане Савић Хоћеш ли ме и сутра волети? млада ауторка серијом фотографија и слајд пројекција реконструише истиниту животну причу блиске особе из породичне историје. Кроз свој уметнички пројекат она то чини као лично, родно преиспитивање и суочавање са памћењем, са статусом жене у одређеном времену и простору, судбином, узроцима и последицама.

У тексту у каталогу Хоћеш ли ме и сутра волети? историчарка уметности Марина Мартић указује на значај сећања чланова породице и породичних фотографија које су послужиле као документи и основне информације на основу којих Стефана гради своју визуелну причу, проналази аутентична места на којима је Полка живела, предмете који су јој припадали и детаље из живота који се несрећно завршио. Сваки саговорник има сопствену верзију догађаја, неке приче су контрадикторне, много тога је остало неразјашњено. Сећања бледе, у сведочењима недостаје пуно коцкица па уметница интервенише својом имагинацијом и уметничком интерпретацијом.

Стефана Савић је рођена 1979. у Краљеву. Завршила је основне студије на Академији уметности “БК“, у Београду 2008., на катедри за фотографију у класи професора Милана Алексића. Похађала је кратке студије на катедри за фотографију, Академији за филм и фотографију (ФАМУ), Праг, Ческа Република, 2000. године. Дипломирала је на интердисциплинарним мастер студијама на Универзитету уметности у Београду 2010, на одсеку за теорију уметности и медија. Излагала је на неколико самосталних изложби у Београду и Краљеву, и на десетак групних и тематских изложби у Србији, Словенији, Турској, Италији, Немачкој и Француској. Радила је као фотограф дневног листа “Данас”, сада је уредница фотографије у листу “Одбрана”.

Loading...