Светски дан музике

21.06.2014, 18:00.
blank-image

Сваке године 21. јуна широм света се одржавају бројни концерти којим се обележава Светски дан музике. Као и сваке године, ми се придружујемо прослави!
Првог дана лета, 21. јуна музичари (аматери и професионалци) одржавају бројне концерте широм света, обележавајући на тај начин Светски дан музике. За ове догађаје није вам потребна улазница јер се одржавају ван концертних дворана, то јест на трговима, у парковима, па чак и на станицама градског превоза. Светски дан музике (Тхе Фêте де ла Мусиqуе) је први пут обележен 1982. године а покретач овог догађаја било је француско Министарство за културу.

Културни центар Београда ће овом приликом за публику приредити, такође на отвореном простору код фонтана испред КЦБ-а, концерте Београдског дувачког оркестра и Хора и Оркестра Дечјег културног центра Београд.

Програм:
18:00 Београдски дувачки оркестар
Диригенти: Влада Мустајбашић и Александар Ђуров

19:00 Концерт Хора и Оркестра Дечјег културног центра Београд
Диригенти: Невена Ивановић и Радан Јовановић
Корепетитор: Сања Кнежевић Гавриловић

Променадни наступи типичног концертног дувачког оркестра на отвореном простору симбол су сваког европског града. Београдски дувачки оркестар је 15 година (од 1995. до 2010. године) био управо такав симбол Београда. О овом сведочи више од 80 наступа на отвореним просторима и 15 наступа у концертним салама од којих су три, одржана у Великој сали Коларчеве задужбине, снимлјена и емитована на програмима Радио Београда.
Оркестар чине дрвени дувачки инструменти – флауте, обое, фаготи, кларинети и саксофони; лимени дувачки инструменти – трубе, хорне, тромбони, тенори/баритони и бас тубе; ударачки инструменти и контрабаси или бас гитара.
Оркестар окуплја већ доказане београдске музичаре раме уз раме са младим снагама, студентима или тек завршеним музичарима, које воде диригент и оркестратор Владимир Мустајбашић, један од најболјих познаваоца дувачког оркестра на простору бивше Југославије и диригент Александар Ђуров.

Хор Дечјег културног центра Београд, бившег Дома пионира, окупља талентовану децу предшколског и основношкослког узраста, која у области певања показују посебну надареност, креативност и љубав према музици. Наступали су на многим манифестацијама и фестивалима као што су Радост Европе, Калемегдански сутони, Дечји сајам, Улица отвореног срца, Светосавска академија, Франкофонија и други. Хор је добитник првих награда на републичким хорским такмичењима и фестивалима, као што су ФЕДЕХО и Хорови међу фрескама. У априлу ове године освојили су прве награде на фестивалу Ћирило и Методије у Москви и друге награде на Фестивалу Звучи Моксва. Прошле године су издали први компакт диск под називом Песме света.
Препознатљиви су по акустичним концертима у познатим дворанама (Коларчева задужбина, Сава центар, Павиљон Цвијета Зузорић, Дечји културни центар Београд, Народно позориште…). Диригент хора је магистар музике Невена Ивановић.

Симфонијски оркестар ДКЦБ кога чине стиденти ФМУ и ученици средњих музичких школа формиран је почетком 2014. године на иницијативу Оливере Јежине, в.д. директора Дечјег културног центра Београд. Формирање Оркестра је део нове програмске политике ДКЦБ, чији је циљ пружање подршке младима који на тај начин имају прилику да јавно наступају и да покажу таленат.
Премијерни концерт Оркестра одржан јеу Великој дворани ДКЦБ 26. марта 2014. године.
Наступи Оркестра ће у наредном периоду садржајно обогатити програме, фестивале и манифестације, које Дечји културни центар Београд организује.
Оркестар воде Јована Лађевић (кларинет) и Радан Јовановић (диригент), а чини га четрдесетак чланова.

Loading...